Ook SpaceX’ Starship SN9 ontploft bij landing
Update: De lancering in Texas verliep in eerste instantie goed. Starship SN9 klom zoals gepland tot 10 kilometer hoogte, maar kwam daarna in de problemen. Rond 11 minuten 35 seconden in de livestreamvideo gaat het helemaal mis. “We bereiden ons voor om twee motoren te herstarten, de raket in verticale positie te draaien om vervolgens over te schakelen op één motor voor de ‘landing burn’”, hoor je de medewerker vertellen.
Maar dat verliep helemaal niet zoals gepland. Het tuig bleef niet verticaal en maakte bij de landing een flinke smak, waarna de SN9 explodeerde.
Oorspronkelijk artikel op 02/02/2021: Ondanks de explosieve landing heeft SpaceX de plooien met de Federal Aviation Administration (FAA) toch kunnen gladstrijken. De FAA haalde eerder aan dat het private ruimtevaartbedrijf de voorwaarden van de lanceringslicentie geschonden had. Daarop volgde een onderzoek, waardoor een nieuwe test vertraging opliep. Die stond oorspronkelijk op 28 januari gepland, maar kan dus alsnog snel doorgaan.
Op zoek naar feilloze touchdown
SN9 moet tot 10 km hoog klimmen om vervolgens over te schakelen op zijn landingsmotoren. De raket zal zich dan heroriënteren en een gecontroleerde aerodynamische daling inzetten. De twee voorste en achterste flaps worden bediend door de vliegcomputer aan boord. Vlak voor de uiteindelijke landing moeten de Raptor-motoren weer volop draaien om de raket af te remmen en zachtjes te laten landen.
De oefening lijkt sterk op die van de SN8, die ontplofte bij de ‘touchdown’, de laatste fase van de landing. “Deze manoeuvres, in combinatie met het herbevoorraden in de ruimte, zijn zijn essentieel om Starship te laten landen op bestemmingen in ons zonnestelstel, waar er geen gecontroleerde ondergrond is”, laat SpaceX weten.
Aanpassingen aan regelgeving
Het is niet helemaal duidelijk hoe Musk en co. de licentieovereenkomst met de FAA schond. Die laatste geeft alvast aan dat de verantwoordelijkheid om de openbare veiligheid te garanderen prioritair is. “We laten de nieuwe aanpassingen alleen maar toe als SpaceX kan aantonen dat het de nodige stappen ondernomen heeft om in orde te zijn met de regelgeving” luidde het daar.
Elon Musk antwoordde daar geheel in eigen stijl op dat ze “met die mentaliteit nooit naar Mars zullen geraken”. De FAA heeft recent zijn regelgeving nog geüpdatet, maar die gaat pas in begin maart.
De lancering zal live te volgen zijn via de website van SpaceX.