Facebook aangeklaagd voor datalek 1 miljoen Britten
De aanklacht situeert zich in het Cambridge Analytica-schandaal. Het private Brits-Amerikaans databedrijf deed aan datamining, data-analyse, marketing en strategische communicatie voor verkiezingscampagnes. In 2018 zou het bedrijf via Facebook, onrechtmatig gebruikersgegevens weggeplukt hebben voor politieke advertenties.
Facebook liet aan BBC News weten dat er volgens haar geen bewijzen zijn dat de gegevens van Britse of Europese gebruikers werden overgedragen naar Cambridge Analytica.
Groepsvordering voor 1 miljoen Britten
Journalist Peter Jukes leidt nu de groepsvordering tegen Facebook die de belangen verdedigt van ongeveer 1 miljoen Britse Facebook-gebruikers. Daarin stellen de gedupeerden dat Facebook wel degelijk verantwoordelijk is omdat het de controle over de gegevens verloor. Jukes wil met de groepsvordering voorkomen dat zoiets zich in de toekomst kan herhalen.
In 2018 legde de Britse waakhond voor databescherming Facebook al de maximumboete op van 500.000 pond voor haar rol in het Cambridge Analytica-schandaal. Facebook excuseerde zich toen en gaf gebruikers inzage in de “gebande apps” die toegang hadden gekregen tot hun gegevens.
Er is dan ook geen referentie voor een bijkomende groepsvordering in een gelijkaardige zaak. In 2012 gebeurde dat wel al in de Verenigde Staten nadat Google van de US Federal Trade Commission (FTC) een recordboete van 22,5 miljoen dollar moest betalen voor het lekken van gebruiksgegevens.