Nieuws

VK geeft Facebook fikse boete voor Cambridge Analytica-schandaal

Het Cambridge Analytica-schandaal is al even geleden intussen. Dat hield het VK niet tegen om Facebook nog een recente boete op te leggen.

Het Information Commissioner’s Office (ICO), de spreekwoordelijke datawaakhond in het VK, had in juli reeds de beslissing gemaakt om Facebook te beboeten voor het Cambridge Analytica-schandaal. De boete was toen vastgesteld op €565.000, het hoogst mogelijke bedrag voor een dergelijke overtreding.

Voor we verdergaan, volgt even een kort, maar noodzakelijk intermezzo. Voor zij die dus net onder hun steen vandaan komen: bij Cambridge Analytica maakte Facebook onrechtmatig gebruik van persoonlijke data van zo’n 87 miljoen gebruikers van het platform. Dat is ongeveer de essentie van het gebeuren.

In juli maakte het ICO de boete bekend, maar deze was toen nog niet definitief. Facebook kon namelijk nog reageren op de boete. Dit blijkt echter zonder resultaat waardoor het socialmediaplatform nu een boete van €565.500 mag ophoesten. Wel, ophoesten is misschien niet het juiste woord, zeker niet als je weet dat Facebook 11,6 miljard euro winst maakte in het vorige kwartaal alleen.

De reden voor deze relatief lage boete ligt bij de verouderde wetgeving in het VK. Deze dateert namelijk van 1998, wat intussen al 20 jaar geleden is. Onder de nieuwe GDPR-wetgeving, die in mei van kracht ging, was de boete wel een pak hoger geweest. Volgens de nieuwe berekening zou de maximale boete voor een dergelijke overtreding uitkomen op zo’n €19,4 miljoen. Facebook mag dus, jammer genoeg, van geluk spreken dat ze beboet zijn op basis van de oude (om maar niet antieke te zeggen) wetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business