Nieuws

Westtoer op de vingers getikt voor slimme camera’s aan zee

Het GBA had vooral problemen met hoe de data van websitebezoekers werden verwerkt door Westtoer, niet met de camera's zelf.

Het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer liet deze zomer een netwerk van slimme camera’s installeren in de Belgische kuststeden. De camera’s moesten door mensen te tellen voorkomen dat in de zomermaanden de Belgische kust overrompeld werd door dagjestoerristen. De data was bestemd voor toeristen die een dagje naar zee planden, maar ook lokale besturen konden toegang tot de gegevens krijgen om indien nodig het verkeer op dijken en winkelstraten bij te sturen.

Inbreuken op website

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische privacywaakhond, startte al snel een onderzoek. Onderwerp van het onderzoek was niet enkel of de camera’s correct gebruikt zijn, maar ook hoe Westtoer die gegevens op haar website toepasten. Daar konden bezoekers real-time informatie van de camera’s raadplegen om te zien in welke badplaatsen al veel volk aanwezig is.

Vrijdag publiceerde GBA de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. De autoriteit stelde vast dat er op de website van Westtoer toch het een en ander misging met de verwerking van de gegevens van bezoekers. Zo zouden cookievoorkeuren niet altijd gerespecteerd worden tijdens surfsessies, en is Westtoer ook onvoldoende transparant over de opslag van data. GBA heeft besloten Westtoer nog wat tijd te gunnen om het privacybeleid in orde te brengen, en legt nog niet meteen een boete op.

Camera’s zijn wel toegestaan

De camera’s lokten afgelopen zomer veel discussie uit rond privacyschendingen, maar GBA ziet daarin geen graten. De coronamaatregelen die toen en nu van kracht waren vormen een voldoende sterk wettelijk kader om de camera’s te verantwoorden. “De huidige gezondheidscrisis vereist soms dat uitzonderlijke maatregelen worden genomen.  De Geschillenkamer heeft voor dergelijke projecten zeer strikte voorwaarden geformuleerd, die ook van toepassing zijn op toekomstige maatregelen die zullen worden genomen ter bestrijding van Covid-19”, motiveert Hielke Hijmans van de Geschillencommissie in een persbericht.

De gegevens die de camera’s registreren moeten ook wel met respect voor privacywetten geregisteerd worden. GBA boog zich dus ook over het technische luik van de druktemetingen, maar kon geen overtredingen vaststellen. Enkel de broodnodige beelden worden geregistreerd en individuen zijn onmiddellijk onherkenbaar gemaakt. Na verwerking werden alle camerabeelden na slechts enkele milliseconden worden verwijderd.

“Uiteindelijk konden wij na het onderzoek van onze Inspectiedienst en Geschillenkamer met de vaststelling afsluiten dat de nodige technische en organisatorische waarborgen waren genomen om te garanderen dat de beelden niet zouden worden gebruikt om individuele personen te identificeren noch voor een ander doel dan het meten van de drukte”, luidt de volledige conclusie van voorzitter David Stevens. De slimme camera’s kunnen dus gewoon blijven staan. Het is de eerste uitspraak die het GBA doet over een coronamaatregel.

Akkoord met uitspraak

Tim Vanholle heeft al namens Westtoer laten weten zich te kunnen vinden in de uitspraak. Dat schrijft DataNews. De toeristische organisatie is tevreden dat de privacywaakhond een pluim geeft voor de manier waarop de camera’s ingezet zijn, en zal de richtlijnen opvolgen om hun website in orde te brengen. De druktebarometer zou al twee miljoen keer gebruikt zijn.

Overal in België zien we in het kader van druktemetingen camera’s en sensoren opduiken. Ook stadsbesturen zetten ze volop in tijdens de feestdagen om het aantal kerstshoppers in de winkelstraten onder controle te houden.

beveiligingprivacysliderslimme camera'swesttoerzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken