Een netwerk van 250 slimme camera’s zullen in onze kuststeden geplaatst worden, om overbevolking tijdens piekdagen te voorkomen.

Advertentie

De Vlaamse kustgemeenten verwachten zich aan een drukke zomer. Omdat het coronavirus ervoor zal zorgen dat meer mensen zullen kiezen voor een vakantie in eigen land, kan het wel eens drukker dan gewoonlijk worden aan de zee. Maar ook zonder extra toeristen trekken er op piekdagen gemakkelijk zo’n 750.000 (dagjes)toeristen naar één van onze kustgemeenten. Technologie moet ervoor zorgen dat dat veilig verloopt.

In De Tijd is te lezen dat een netwerk van 250 slimme camera’s in de kuststeden zal geplaatst worden. Westfin, het toeristisch centrum voor de provincie West-Vlaanderen, heeft een licentie toegekend aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh om die camera’s te plaatsen. Aan de hand van de camera’s kan bijgehouden worden hoeveel volk er zich in elke kustgemeente bevindt.

Virtuele lijnen

De camera’s zijn uitgerust met een slimme software die in straten en op de dijk virtuele lijnen trekt. Elke toerist die over een lijn wandelt, wordt door de camera geteld. De slimme camera’s kunnen op basis van die lijnen zonder enige menselijke tussenkomst een druktekaart opstellen van de hele kust.

Op basis van die druktekaarten kunnen de gemeentes anticiperen op een (te) grote toestroom aan mensen. Die data wordt onder andere gedeeld met de politie zodat die weet waar een extra oogje in het zeil te houden. Maar de data van de slimme camera’s kan ook nuttig zijn om het verkeer richting de zee te regelen. Op drukke dagen kan de data ingezet worden door het Vlaams Verkeerscentrum en de NMBS, die via hun infoborden mensen kunnen verwittigen dat ze beter een andere dag uitkiezen.

Meir

Het project van de zee volgt voorbeelden van eerdere experimenten in Antwerpen en Roeselare. Sinds eind mei zijn op de winkelstraat Meir ook slimme camera’s geplaatst om het aantal shoppers in de gaten te houden. Die technologie werd geleverd door Securitas, en de software door het Gentse bedrijf Robovision.

Vind jij het plaatsen van slimme camera’s een goede maatregel om de veiligheid te waarborgen? Of ga je liever een dagje naar zee zonder in de gaten gehouden te worden? Laat het ons weten in de reacties!

Advertentie

3 REACTIES

 1. Geachte
  Onder het mom van onze veiligheid en gedienstigheid de mensen in te lichten over drukte , gaan we langzaam maar zeker richting politiestaat , tot zelfs corona draagt er toe bij , ik had ergens gelezen dat 1.5 meter nodig was om zuivere gezichtsherkenning , toevallig he die 1.5 meter ,en is dat ook weer zo ?
  Men schrijft er nog bij er is geen gezichtsherkenning mogelijk daar systeem niet aan database gelinkt is
  Als dat syseem werkt wat belet er dan die database aan te sluiten en de gegevens te gebruiken
  misschien is dat omdat het G5 netwerk nog niet genoeg is uitgerold
  fijt alleen al dat men dit vernoemd
  Gelukkig ben ik goedgelovig en komt de sint op 6 december

 2. Proberen ze ons nu wijs te maken dat badsteden en winkelstraten minder volk willen ?
  En dat een politiestaat naar chinees model via camerabewaking niet uiteindelijk de bedoeling is ?
  Doe me een lol…

  Dit is waar ze naartoe willen, 1984 x 2 = het huidige China. https://www.youtube.com/watch?v=zSl_jIcwlAQ
  Aan alle politiekers en mensen met gewicht: ga uw geweten later niet wassen met ‘wir haben es nicht gewusst”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here