Nieuws

Slimme camera’s moeten toerisme aan zee in goede banen leiden

Een netwerk van 250 slimme camera’s zullen in onze kuststeden geplaatst worden, om overbevolking tijdens piekdagen te voorkomen.

De Vlaamse kustgemeenten verwachten zich aan een drukke zomer. Omdat het coronavirus ervoor zal zorgen dat meer mensen zullen kiezen voor een vakantie in eigen land, kan het wel eens drukker dan gewoonlijk worden aan de zee. Maar ook zonder extra toeristen trekken er op piekdagen gemakkelijk zo’n 750.000 (dagjes)toeristen naar één van onze kustgemeenten. Technologie moet ervoor zorgen dat dat veilig verloopt.

In De Tijd is te lezen dat een netwerk van 250 slimme camera’s in de kuststeden zal geplaatst worden. Westfin, het toeristisch centrum voor de provincie West-Vlaanderen, heeft een licentie toegekend aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh om die camera’s te plaatsen. Aan de hand van de camera’s kan bijgehouden worden hoeveel volk er zich in elke kustgemeente bevindt.

Virtuele lijnen

De camera’s zijn uitgerust met een slimme software die in straten en op de dijk virtuele lijnen trekt. Elke toerist die over een lijn wandelt, wordt door de camera geteld. De slimme camera’s kunnen op basis van die lijnen zonder enige menselijke tussenkomst een druktekaart opstellen van de hele kust.

Op basis van die druktekaarten kunnen de gemeentes anticiperen op een (te) grote toestroom aan mensen. Die data wordt onder andere gedeeld met de politie zodat die weet waar een extra oogje in het zeil te houden. Maar de data van de slimme camera’s kan ook nuttig zijn om het verkeer richting de zee te regelen. Op drukke dagen kan de data ingezet worden door het Vlaams Verkeerscentrum en de NMBS, die via hun infoborden mensen kunnen verwittigen dat ze beter een andere dag uitkiezen.

Meir

Het project van de zee volgt voorbeelden van eerdere experimenten in Antwerpen en Roeselare. Sinds eind mei zijn op de winkelstraat Meir ook slimme camera’s geplaatst om het aantal shoppers in de gaten te houden. Die technologie werd geleverd door Securitas, en de software door het Gentse bedrijf Robovision.

Vind jij het plaatsen van slimme camera’s een goede maatregel om de veiligheid te waarborgen? Of ga je liever een dagje naar zee zonder in de gaten gehouden te worden? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business