Nieuws

Citymesh heeft 4G-licentie beet

Het telecombedrijf Citymesh wordt na de gevestigde waarden in de Belgische telecomsector de vierde 4G-operator in België.

België heeft er een vierde 4G-operator bij. Telenet, Proximus en Orange hebben hun nationale licentie voor 4G-netwerken al enkele jaren op zak. Sinds vandaag krijgen ze gezelschap van CityMesh. CityMesh is een minder bekende speler in de Belgische telecomsector. Het van oorsprong Brugse bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Oostkamp.

Het bedrijf wilde zich eerst focussen op de uitbouw van een nationaal 4G-netwerk. Daarvoor diende het bij de Belgische telecomregulator BIPT een aanvraag in voor de resterende frequenties op de 4G-spectrumband. Dat deed het al in februari.

Veiling

Op vraag van Citymesh besloot het BIPT dan maar een veiling te organiseren voor die resterende ruimte. Geïnteresseerden partijen konden daarvoor tot 15 mei een aanvraag indienen. Maar met 5G dat stilaan om de hoek loert, lijkt 4G duidelijk uit de mode, want geen enkel ander bedrijf diende nog een aanvraag in. De keuze voor Citymesh was dus snel gemaakt.

Met de licentie op zak heeft Citymesh de nodige toestemming om een nationale provider voor 4G-netwerken te worden. De licentie is 15 jaar geldig, tot en met het jaar 2035. Gezien het bedrijf om een B2B-bedrijf gaat, zal het enkel 4G-diensten leveren aan professionele klanten. Citymesh wil dus niet de concurrentie aangaan met Proximus, Telenet en Orange, die 4G leveren aan consumenten. Kostprijs voor de licentie: 15 miljoen euro.

Nog een leuk weetje over Citymesh: het is voorlopig het enige bedrijf dat al toegang heeft tot het Europese 5G-spectrum. Daar is het wel op louter toevallige wijze aan gekomen. In 2015 vroeg het bedrijf bij het BIPT een licentie aan voor band 42 op 3,5 GHz. In 2017 besloot de Europese Unie dat die band de voorkeursband moet worden voor de uitrol van 5G in Europa. Citymesh heeft dus een aanzienlijke voorsprong vanaf dat 5G ook effectief kan worden uitgerold in België. De licentie voor 4G zien zij dan ook eerder als een opstap naar 5G.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business