Test Aankoop: “PS5-controller is ontworpen om snel stuk te gaan”
Naar de lancering van de PlayStation 5 hebben we jarenlang uitgekeken, maar een groot feest is de next-gen gameconsole voorlopig nog niet. Sinds dag één is er een chronisch tekort aan consoles door het globale chiptekort waardoor veel gamers al maanden op een wachtlijst staan. Maar ook wie de console al wel heeft kunnen bemachtigen ondervindt problemen met de PS5-controller DualSense 5.
Sony kondigde haar nieuwste controller nochtans met veel tromgeroffel aan. Met zijn haptische feedback en adaptive triggers zou hij voor een ongeëvenaarde game-ervaring zorgen. Dat ontkent ook niemand die de controller al eens heeft vastgehad, maar blijkbaar houdt de PS5-controller het niet lang vol. Veel gamers rapporteren dat de controller lijdt aan het ‘Joy-Con-drift syndroom’. Joy-Con-drift is een bug die de controller volledig tilt doet slaan en je personages doet bewegen zonder dat jij een actie hebt uitgevoerd. Het komt ook vaak voor bij de Nintendo Switch. Onderstaande YouTube-video verschaft meer gedetailleerde uitleg over Joy-Con drift:
Te Rap Kapot
Het is natuurlijk niet fijn dat een console waar je honderden euro’s voor hebt neergelegd na enkele maanden al stuk is. Consumentenorganisatie Test Aankoop wil nagaan hoeveel Belgische consumenten zijn getroffen. Iedereen die problemen ondervindt met zijn of haar PS5-controller kan die via de webpagina ‘Te Rap Kapot’ melden. Test Aankoop zal die klachten dan bundelen en aan Sony voorleggen om een oplossing te eisen voor consumenten. Consumentenorganisaties over heel Europa zullen gelijkaardige campagnes opzetten. Samen willen ze een duidelijke boodschap verzenden naar het Japanse hoofdkantoor van Sony.
Woordvoerder Simon November denkt dat het probleem het gevolg is van een bewuste veroudering die Sony heeft ingebouwd in de DualSense 5. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de PS5-controller al stuk is na amper zes maanden. Voor ons is het driftprobleem een typisch voorbeeld van vervroegde veroudering: fabrikanten proberen tijdens het productieproces zoveel mogelijk te besparen waardoor een toestel aan kwaliteit moet inboeten. Gevolg: de consument zal sneller vernieuwen en de afvalberg wordt groter. Dit moet stoppen”, klinkt het heel duidelijk bij Test Aankoop.
Geen bedrijf is te groot om aan te pakken voor de consumentenorganisatie. Onder druk van Test Aankoop verlengde Nintendo in de Benelux de garantie op Switch-consoles tot twee jaar. Test Aankoop heeft op dit moment ook een campagne lopen tegen Apple voor het verouderen van de iPhone 6-batterij.