Nieuws

Test Aankoop start groepsvordering tegen Apple

Test Aankoop start een groepsvordering tegen Apple, die door middel van een software-update bewust iPhone 6-modellen verouderd zou hebben.

“Sommige appels worden te snel slecht.” Dat staat te lezen op de website van Test Aankoop. Daarmee kondigen ze aan dat ze een groepsvordering starten tegen Apple. Aanleiding daarvoor is het bewust verouderen van heel wat iPhone 6-modellen door middel van software-updates.

Geplande veroudering door software-updates

Wie eigenaar is van een ouder iPhonemodel heeft het misschien meegemaakt: je smartphone die na een update opeens veel trager ging werken, minder performant werd of zelfs volledig uitviel. In 2017 kwam Apple namelijk met een software-update voor iPhone 6-modellen die een grote impact had op het prestatieniveau van de iPhone, zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te brengen. Voor Test Aankoop is het duidelijk: het doel van Apple was de gebruiker een nieuw toestel of nieuwe batterij doen kopen. Apple maakt zich dus schuldig aan geplande veroudering.

Vorige stappen

Test Aankoop stuurde eerder al een brief naar Apple, samen met BEUC, het Europees netwerk van consumentenorganisaties. Daarin vroegen ze de problemen op te lossen en betrokken consumenten te compenseren. In Italië werden ze veroordeeld door de mededingingsautoriteit, die de handelswijze van Apple als een oneerlijke en agressieve handelspraktijk beschouwde. De boete hiervoor bedroeg 10 miljoen euro. Ook in de Verenigde Staten ging Apple akkoord met een compensatie van 500 miljoen dollar.

De groep consumentenorganisaties waar Test Aankoop toe behoort, Euroconsumers, zou meermaals de hand hebben uitgereikt naar Apple om compensatie te eisen voor eigenaars van de Apple iPhones 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus in België, Italië, Spanje, Portugal en Brazilië en eisten ze duurzamere modellen. Tevergeefs.

Naar rechtbank van koophandel

Daarom zullen ze binnenkort actie ondernemen en een collectieve rechtsvordering voor de rechtbank van koophandel in Brussel brengen. Woordvoerder Simon November noemt geplande veroudering totaal onverantwoord ten opzichte van het milieu en stelt dat Belgische consumenten evenveel respect en een gelijkwaardige behandeling verdienen als Amerikaanse consumenten. Ze vragen een vergoeding van 60 euro per getroffen iPhone in België, Italië, Spanje en Portugal tussen 2014 en 2020. Dat zou een totaal van 3 miljoen toestellen zijn.

Vorige week nog stemde het Europees Parlement een resolutie voor het recht op reparatie, wat de levensduur van consumentenelektronica moet verlengen en de berg elektronisch afval verkleinen. De strategie van Apple om toestellen bewust te verouderen past dus niet in deze visie.

Consumenten met een iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus die schade hebben geleden kunnen zich hier aanmelden bij Test Aankoop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business