Nieuws

Europees Parlement wil reparatie elektronica vergemakkelijken

Europa
Het Europees Parlement stemde een resolutie voor het recht op reparatie, wat de levensduur van consumentenelektronica moet verlengen.

Het Europees Parlement heeft een resolutie gestemd die ervoor moet zorgen dat elektronica gemakkelijker te repareren is. Vandaag zien we dat smartphones steeds meer uit één geheel bestaan en zo moeilijker te herstellen zijn wanneer één onderdeel beschadigd is. En dat maakt dat de berg elektronisch afval enorm groot wordt. Vorig jaar alleen zou er 12 miljoen ton elektronisch afval gegenereerd zijn in Europa.

Recht op reparatie

En dat moet beter, dachten ze in het Europees Parlement. Daarom stelden ze een resolutie voor het recht op reparatie voor, wat inhoudt dat Europese consumenten het recht moeten hebben om elektronische consumentenapparatuur aantrekkelijker, systematischer en kostenefficiënter te repareren. Daarmee wil het een halt toeroepen aan onze huidige wegwerpcultuur en de consument aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken.

Europese Commissie

Die resolutie werd aangenomen met 395 voorkeursstemmen, tegenover 94 stemmen tegen. Ze vragen nu aan de Europese Commissie om regels op te stellen rond repareerbaarheid en herbruikbaarheid. Dat zou onder meer kunnen inhouden dat fabrikanten de geschatte levensduur van een apparaat moeten meegeven bij de verkoop ervan of dat onafhankelijke reparateurs te allen tijde toegang moeten kunnen krijgen tot reserveonderdelen. Ook het langer laten duren van garantieperiodes zou op tafel liggen.

Maar naast de fabrikanten zelf zouden ook de Europese lidstaten een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere maatschappij door de aankoop van tweedehands elektronica te stimuleren en afgedankte apparatuur beter te recycleren.

Universele oplaadstandaard

Naast het vergemakkelijken van herstellingen roept het Europees Parlement nogmaals op om in te zetten op één universele oplaadstandaard voor smartphones. De laatste jaren zijn zo goed als alle smartphonefabrikanten overgestapt op USB-C. Apple verzet zich daar echter nog steeds tegen en houdt vol dat dit de technologische vooruitgang tegengaat. Ook hun nieuwste generatie iPhones maakt dus nog geen gebruik van USB-C, wel van Lightning, Apple’s eigen standaard sinds 2012.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business