Nieuws

Na coronavaccins ook ‘negatieve tests’ te koop op het dark web

Vaccinpaspoort
Op het dark web worden steeds meer COVID 19-vaccins te koop aangeboden. Ook bijzonder onrustwekkend is de verkoop van neppe negatieve tests.

De Britse openbare omroep BBC komt met die onthutsende vaststelling. Onderzoekers van het cyberveiligheidsbedrijf Check Point speurden het dark web af. Dat is het verborgen gedeelte van het internet dat enkel bereikbaar is via speciale programma’s of browsertools. De prijzen voor dosissen van het vaccin van AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm of Johnson & Johnson variëren van 500 tot 750 dollar (420 tot 630 euro). Een vaccinatie-attest kost om en bij de 150 dollar (126 euro). De onderzoekers melden dat het aanbod rond coronavaccins op het dark web sterk stijgt. De BBC-journalisten konden wel niet achterhalen of de vaccins echt zijn. 

Negatieve tests 

Al even onrustwekkend als de illegale handel in vaccins is die van documenten die een negatieve test moeten bewijzen. De BBC citeert een advertentie op het dark web: “We bieden negatieve coronatesten aan, voor wie naar het buitenland wil reizen of een nieuwe job zoekt. Koop twee negatieve tests en krijg er eentje gratis!”, klinkt het. De criminelen spelen zo in op de plannen van de Europese Unie voor een ‘Green Digital Certificate’. Daarmee kan iedereen die gevaccineerd is tegen COVID-19 (of wie een negatieve test kan voorleggen) reizen binnen de Europese Unie. 

De onderzoekers van Check Point vonden al snel meerdere aanbiedingen. Zo bood een (vermoedelijk Britse) verkoper een vaccinatiekaart aan voor 126 euro. Voor de betaling vallen de aanbieder graag terug op de moeilijk te traceren cryptomunt Bitcoin. Wanneer ze de aanbieder contacteerden, kregen ze te horen dat ze alleen hun namen en enkele fictieve datums moesten doorgeven om de neppe vaccinatiedocumenten op te maken. “Maak je geen zorgen, het is onze job. We hebben dit al voor een hoop mensen gedaan en dat was telkens in orde”, zegt de verkoper in een tekstbericht. 

Het hoeft jammer genoeg niet te verbazen dat er misbruik wordt gemaakt van de crisis. Heel wat landen, waaronder België, kampen met een tekort aan vaccins. Daardoor gaat het inenten tergend traag. Op het moment van schrijven had nog maar 1 miljoen Belgen (8,8 procent van de bevolking) al een eerste prik gekregen. Het moet absoluut vermeden worden dat burgers in een paniekreactie naar het dark web trekken of ingaan op verdachte e-mails. Geduldig je beurt afwachten is dus nog steeds de enige veilige optie. 

coronapandemiecoronaviruscovid-19

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken