Kaspersky heeft een grootschalige illegale handel in coronavaccins ontdekt. Op het darkweb worden ze tegen prijzen tot 1000 euro voor een prik aangeboden.

Advertentie

Veel mensen zitten ongeduldig te wachten op hun coronavaccin, maar voorlopig is de vraag groter dan het aanbod. Oplichters proberen van die nood te profiteren. Kaspersky ontdekte in de donkerste krochten van het internet 15 illegale marktplaatsen waar coronavaccins tegen woekerprijzen verkocht worden. Ook de digitale vaccinatiekaarten die de Europese Unie overweegt in te voeren tegen de zomer staan nu al in de uitverkoop.

Volgens de onderzoekers van Kaspersky is het geen verrassing dat een illegale handel in coronavaccins opgetrokken is. Op het darkweb is nu eenmaal alles te koop, van organen tot kinderen. Voor alles blijkt wel een markt te zijn. Al sinds het uitbreken van de pandemie gebruiken oplichters het coronavirus als lokaas. Iedereen wil nu eenmaal zo snel mogelijk van dat virus vanaf. Prijzen voor de coronavaccins bengelen gemiddeld rond de 500 euro, al ontdekte de onderzoekers ook uitschieters van 1000 euro voor één vaccin. De communicatie verloopt via versleutelde chatapplicaties. Volgens Kaspersky zouden al honderden illegale dosissen verkocht zijn.

Pfizer, AstraZeneca en Moderna

De meest verkochte vaccins zijn die van ‘de grote drie’ Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Het overgrote deel van de verkopers komt dan ook uit Europese landen die voor deze vaccins hebben gekozen. Maar Kaspersky zag ook veel advertenties voor niet gecertificeerde vaccins. Het cybersecuritybedrijf zegt over onvoldoende data te beschikken om te kunnen verifiëren of het om echte of neppe vaccins gaat, en of de vaccins na verkoop ook effectief tot bij de koper belanden.

Of de coronavaccins authentiek zijn of niet, doet er eigenlijk ook niet toe. Hoe groot de verleiding misschien mag zijn om je coronavaccin snel te hebben, producten kopen op het darkweb is illegaal. Kaspersky verwittigt dan ook om covid-gerelateerde advertenties met kritische zin te bekijken. Krijg je een mail met een mooie deal voor een vaccin, dan dienen al je phishingalarmen af te gaan. Het beste blijft gewoon geduldig wachten tot je aan de beurt bent voor je prik.


Gerelateerde artikelen

Wat is het dark web?

Er doen veel verhalen de ronde over het internet dat bestaat in de schaduwen. Drugs, wapens, huurmoordenaars,… Hoe gevaarlijk is het dark web juist en heeft het ook een positieve kant?