Nieuws

Hackers probeerden vaccinkennis Pfizer te stelen

GoDaddy
Farmareus Pfizer is meerdere keren het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Noord-Koreaanse hackers probeerden vaccinkennis te stelen.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap komt dinsdag met dat nieuws naar buiten. De informatie komt vanuit een parlementaire commissie in Seoel. Die zou op haar beurt Zuid-Koreaanse inlichtingenofficieren op de hoogte gebracht hebben. De Noord-Koreaanse hackers hadden het op de servers van Pfizer gemunt. Naar alle waarschijnlijkheid was het hen te doen om informatie rond het coronavaccin. 

Cyberoorlog in coronatijden 

Noord-Korea heeft het wel vaker gemunt op westerse technologiebedrijven. Zo kon Microsoft eind vorig jaar nog melden dat minstens negen grote farmaceutische ondernemingen in de VS, Canada, Frankrijk, India en Zuid-Korea hackers over de vloer kregen. De meeste van die cyberaanvallen mislukten, maar volgens Microsoft zijn ook enkele inbraken geslaagd.  

Sinds de uitbraak van de pandemie zijn steeds meer staten hackers gaan inzetten in de coronacrisis. Dat gebeurt om informatie te verzamelen, of om wetenschappelijke kennis te vergaren en zo een voordeel te verwerven over andere landen. Noord-Korea werd altijd beschouwd als een van de landen die zich daar het vaakst aan bezondigt.   

Inbraak AstraZeneca 

Het communistische land weigert tot op heden om ook maar één besmetting door het coronavirus te rapporteren. De grenzen ging in januari van vorig jaar al dicht. Noord-Korea krijgt de komende weken wel een levering van twee miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin.  

Opvallend, want in november doken er nog rapporten op over een poging tot inbraak van Noord-Koreaanse hackers bij de Britse farmareus. De medewerkers van AstraZeneca kregen zogezegde vacatures doorgestuurd. Daar zaten allerlei virussen in verstopt waarmee de hackers probeerden in te breken.

Lees ook: Facebook voert de strijd op tegen desinformatie over coronavaccins

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business