COVID-19 theorieën Facebook
Young woman covering her face with surgical mask and using smartphone to find information about coronavirus spread on internet

Facebook gaat strenger optreden tegen valse informatie rond de coronavaccins. Het platform gaat desinformatie sneller verwijderen.

Advertentie

Mark Zuckerberg en de zijnen kregen daarbij de hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In Facebooks Help Center staan de nieuwe regels opgesteld. Zo zullen niet-onderbouwde claims, zoals dat COVID-19 in een lab zou zijn gemaakt of dat het veiliger zou zijn om ziek worden dan je te laten vaccineren, niet meer door de beugel kunnen. Ook beweringen dat de vaccins giftig zijn of autisme kunnen veroorzaken, zal het platform offline halen. 

Facebook voorop in de strijd

Het socialemediaplatform voert de strijd tegen desinformatie dus duidelijk op. Beheerders focussen voortaan meer op pagina’s, groepen en accounts die de nieuwe regels overtreden. Wie herhaaldelijk in de fout gaat, is niet langer welkom. Beheerders van groepen die al eens werden bestraft zullen daarom elk bericht verplicht moeten goedkeuren voordat het verschijnt. Als een extra beveiligingslaag kunnen gebruikers aan factchecking doen om berichten nader te onderzoeken die door de mazen van het net dreigen te glippen. Blijkt het om misleidende info te gaan, dan zal Facebook die vervolgens verwijderen.

Bijkomende inspanningen

“Met dit nieuwe beleid kunnen we daadkrachtiger optreden tegen desinformatie rond COVID-19 en vaccins”, zegt Facebook. Het bedrijf wil extra inspanningen doen om de juiste informatie tot bij de mensen te brengen. In de Verenigde Staten gaat het socialemediaplatform vanaf deze week links aanbieden naar lokale gezondheidscentra. Daar vinden Amerikaanse burgers informatie over wie op welk moment gevaccineerd kan worden en welke stappen ze daarvoor moeten ondernemen. Facebook wil die dienst op termijn ook in andere landen aanbieden.

Om die inspanningen kracht bij te zetten wil het bedrijf 120 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten schenken aan publieke gezondheidsorganisaties, ngo’s en de Verenigde Naties.  

Lees ook: Eén jaar corona op Google: Dit zocht Nederlandstalig België

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here