Huawei: “Amerikaanse sancties raken ons hard”
De Verenigde Staten ondernamen stappen tegen de Chinese telecomgigant omdat die door mogelijke spionage een risico zou betekenen voor de staatsveiligheid. In juli vorig jaar sloot het Verenigd Koninkrijk zich daarbij aan door Huawei niet meer te betrekken bij de uitbouw van een 5G-netwerk.
Huawei maakte alsnog winst dankzij het succes in China en andere landen, maar geeft aan de Westerse boycot toch stevig te voelen. “Het heeft ons veel schade berokkend”, zei voorzitter Ken Hu aan de Britse openbare omroep BBC. Hu nam het woord bij de bekendmaking van de bedrijfsresultaten van 2020. Hij is vragende partij voor een herziening van de globale leveringsketen voor essentiële technologie.
Toch is Huawei erin geslaagd een omzetstijging te boeken. Door een sterke positie in andere sectoren én uiteraard de Chinese thuismarkt, is de totale omzet met 3,8 procent gestegen. De winst steeg met 3,2 procent, tot 9,9 miljard dollar.
“Onfaire situatie”
Tijdens de presentatie probeerde de Chinese telecomreus ook wat meer duiding te geven bij zijn eigendomsstructuur. Huawei maakte duidelijk dat het geen inmenging door de Chinese staat zal dulden, in de hoop de verdenkingen van overheidsspionage te doorbreken. Volgens Hu was 2020 vooral een jaar vol uitdagingen en de mobiele tak moest zware klappen incasseren. De Amerikaanse sancties hebben bedrijven die aan de VS leveren en de consument wereldwijd getroffen, zegt de Huawei-baas. “We vinden dit een erg onfaire situatie”, zei hij.
Als antwoord daarop is Huawei chips in reserves beginnen stockeren, heeft het bedrijf zijn voorraden gediversifieerd en heeft het verder geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Om de impact van de boycots te beperken, is Huawei op eigen bodem chips beginnen produceren. Hu hoopt met zijn bedrijf zo het tij wat te kunnen keren. “De bedrijfsstrategie moet helemaal omgegooid worden om het wereldwijde chiptekort op te lossen en de globale bevoorrading van halfgeleiders te hertekenen”, besloot hij.