Nieuws

Huawei vraagt 5G-royalty’s aan Apple en Samsung

Tijdlijn Huawei
Vilnius, Lithuania - November 21, 2017: Telia and Huawei headquarters office buildings in Vilnius
Huawei gaat Apple en Samsung gebruiksrechten aanrekenen voor toegang tot zijn 5G-patenten. De Chinezen beogen een “redelijke” bijdrage.

Volgens Bloomberg wil het Chinese telecombedrijf zo mogelijk een bijzonder winstgevend systeem op poten zetten en zijn positie als leider in netwerktechnologie bestendigen. Huawei bezit het grootste portfolio aan 5G-patenten ter wereld. De Chinezen willen nu prijsafspraken maken en denken aan licentiedeals met Apple voor zijn iPhones en Samsung Electronics.  

Song Liuping, hoofd van juridische zaken bij Huawei, verwacht dat zijn bedrijf betaald zal worden, ondanks de strategie van de VS om Huawei op Amerikaanse bodem stokken in de wielen te steken. Liuping voegt er wel aan toe dat het om lagere royalty’s zou gaan dan die van Qualcomm, Ericsson of Nokia.  

“Faire vergoeding” 

Huawei zou op die manier 1,2 tot 1,3 miljard dollar aan vergoedingen kunnen binnenrijven voor patenten en licenties. Dat bedrag gaat over de periode 2019-2021. Hoe groot het aandeel van 5G-technologie was, is niet duidelijk. Volgens Jason Ding, hoofd van Huaweis intellectueel eigendomsdepartement, zou de bijdrage beperkt worden tot 2,5 dollar per smartphone.   

Voor bedrijven als Qualcomm zijn de royalty’s een belangrijke bron van inkomsten. De chipmaker lag onlangs nog in de clinch met Apple. De iPhonebouwer vond het bedrag van 7,5 dollar per iPhone niet correct. Qualcomm, van zijn kant, verdedigde de eis door te stellen dat het maar een kleine prijs was voor essentiële technologie.  

Op dinsdag liet Huawei weten dat de Amerikaanse sancties geen effect zouden mogen hebben op de mogelijkheid om licentieovereenkomsten af te sluiten. Die patenten zijn immers publiek beschikbaar, meent Huawei. De Chinese telecomreus wil die inkomsten weer in eigen research pompen om de concurrentie te kunnen blijven aangaan met Ericsson en Nokia. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business