Mede-oprichter verlaat Elon Musks Neuralink
Hodak maakte zijn vertrek zelf bekend op Twitter. “Enkele weken geleden heb ik Neuralink verlaten. Ik heb er een hoop geleerd en zal het bedrijf altijd blijven aanmoedigen! Op naar iets nieuws”, laat hij weten.
De stichter zei niet waarom hij precies uit het bedrijf stapt of in welke omstandigheden. Vorig jaar schreef Stat News dat ex-medewerkers wel eens kloegen over de chaotische structuur bij Neuralink. Wetenschappers zouden niet altijd voldoende tijd gekregen hebben om hun projecten tot een goed einde te brengen. Hodak richtte Neuralink in 2016 op, samen met onder meer Elon Musk. Die laatste investeerde al miljoenen dollars van zijn eigen geld in de medische techfirma.
Missie van Neuralink
Neuralink is gespecialiseerd in brein-machine-interfaces. Het bekendste voorbeeld daarvan is het beruchte aapje dat de Atari-game Pong speelt met zijn gedachten. Het experiment moet een oplossing helpen vinden voor mensen met een verlamming. Via een chip in hun hersenen kunnen zij mogelijk weer bewegen.
De techfirma vond de technologie niet uit, maar is er wel al in geslaagd om ze verder te verfijnen. Door heel dunne, flexibele draden te gebruiken en veel meer elektroden met de hersenen te verbinden, kan er meer data uitgewisseld worden. Een akeliger idee is Musks doel om ooit een symbiose met AI te bereiken: een menselijk brein samenvoegen met artificiële intelligentie.
Vanuit de wetenschappelijk en medische wereld klinkt dan ook kritiek. Neuralink demonstreerde in augustus vorig jaar een hersenimplantaat bij een varken. Zo noemde MIT Technology Review het project “neurowetenschappelijk theater”. De meeste van de claims en doelstellingen zouden erg speculatief zijn en onvoldoende basis hebben. Wetenschappers zeggen dat ze eerst het menselijk brein beter moeten leren kennen, voordat het haalbaar zou zijn om zulke ambitieuze projecten tot een goed einde te brengen.