Nieuws

Elon Musks Neuralink demonstreert: aapje speelt Pong met zijn gedachten

Neuralink aapje Pong Pager
In een nieuwe demo van Neuralink krijgen we eindelijk te zien hoe het beruchte aapje van Elon Musk een videogame speelt met zijn hersenen.

Op de beelden is te zien hoe het makaakje Pager de Atari-klassieker Pong speelt met zijn gedachten. Het aapje gebruikt in eerste instantie een joystick om de game te spelen. Daarbij worden zijn hersengolven geregistreerd. Zo krijgen de wetenschappers van Neuralink te zien welke golven overeenstemmen met de bediening van de joystick. Vervolgens koppelen de wetenschappers van Neuralink de controller los en zien we Pager gewoon doorspelen via een draadloze connectie met het implantaat in zijn hersenen. 

“We zijn verheugd om deze update met jullie te delen”, zegt Neuralink in de blogpost. “We zijn erin geslaagd om een makaak-aapje genaamd Pager een cursor te laten verplaatsen over een computerscherm met hersenactiviteit. Daarvoor gebruikten we een implantaat met 1.024 elektroden dat de hersenactiviteit kan registreren en doorsturen: de N1 Link. Er zitten twee implantaten in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor arm- en handbewegingen, aan de linkercortex (die de bewegingen van de rechterkant aanstuurt) en de rechtercortex (die verantwoordelijk is voor de linkerkant van het lichaam”, aldus Neuralink. 

Verlamde mensen laten wandelen 

De specialist in hersenimplantaten zegt dat ze om dit te bereiken voortgebouwd hebben op tientallen jaren onderzoek. Het oude systeem, dat maar uit “enkele honderden elektroden” bestond, had een fysieke verbinding nodig, die door de huid naar buiten liep. “Het is onze missie om een veilig en klinisch effectief draadloos systeem te creëren dat volledig in te planten is en dat gebruikers zelf kunnen aansturen en kunnen meenemen, waar ze zich ook begeven. Door het aantal elektroden te vergroten, realiseren we een sterkere verbinding die meer informatie kan doorsturen. We willen ook de chirurgische ingreep voor een implantaat automatiseren, zodat die zo snel en veilig mogelijk kan gebeuren”, klinkt het ambitieus. 

Musk tweette het in minder bescheiden woorden. “Het eerste Neuralink-product zal een verlamde persoon een smartphone laten bedienen met zijn gedachten, sneller dan iemand dat met zijn handen zou kunnen. Latere versies moeten signalen kunnen doorsturen naar andere Neuralink-sensoren in het lichaam. Neuronen-clusters kunnen zo aangestuurd worden om verlamde patiënten weer te helpen wandelen.” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business