Virgin Galactic krijgt toelating voor ruimtetoerisme
Amateur-ruimtereizigers zullen dus binnenkort de kans krijgen om zelf een kijkje te gaan nemen voorbij onze dampkring. De FAA zou middels met een update de huidige licentie van Virgin Galactic hebben uitgebreid. Dat meldt het bedrijf zelf in een artikel op zijn website. Hiermee zou het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson naar eigen zeggen het eerste bedrijf zijn dat deze toelating krijgt om klanten naar de ruimte te krijgen. De eerste vluchten zullen naar alle waarschijnlijkheid pas in 2022 plaatsvinden.
De vluchten zullen passagiers enkel naar de ruimte brengen voordat ze terugkeren naar hun startpunt. Alvorens het bedrijf klanten de ruimte in stuurt, moeten er nog wel drie testvluchten plaatsvinden. Virgin Galactic was wel opgezet met de resultaten van de laatste testvlucht op 22 mei van de VMS EVE en VSS Unity: “We zijn ongelofelijk blij met de resultaten van onze meest recente testvlucht, die de vooropgestelde vluchtobjectieven behaalde. De vlucht verliep vlekkeloos en de resultaten zijn het bewijs van de veiligheid en elegantie van ons vluchtsysteem. De goedkeuring vandaag door de FAA van ons volledig commerciële lanceringslicentie, in combinatie met het succes van onze testvlucht op 22 mei, geven ons het nodige vertrouwen nu we dichter bij een testvlucht met een volledige bemanning komen deze zomer”, aldus Michael Colglazier, Chief Executive Officer bij Virgin Galactic.
Nog ruimte vrij
Dit betekent een volgende stap in de wedloop voor commerciële ruimtevluchten. Eerder deze maand meldde Amazon-baas Jeff Bezos nog dat er een plaats beschikbaar is bij zijn eerste ruimtevlucht. Deze vindt op 20 juli plaats en naast Jeff Bezos zullen er nog drie andere reizigers meegaan. Twee plaatsen daarvan zijn reeds gereserveerd, waarvan een voor de broer van Bezos. De kostprijs voor de resterende plaats op het ruimtetuig van Blue Origin komt neer op 28 miljoen dollar. Bezos liet al wel weten dit geld te willen schenken aan Club for the Future. Deze organisatie zet zich in om wetenschap en techniek toegankelijker te maken voor kinderen.