ruimtevlucht Blue Origin
De Blue Origin-raket en capsule van Jeff Bezos' Blue Origin.

Het Blue Origin van Jeff Bezos heeft een winnende bieder voor een zitje op zijn eerste ruimtevlucht. Het prijskaartje? 28 miljoen dollar.

Advertentie

Het gaat om de eerste bemande ruimtevlucht van Blue Origin. Het winnende bod liep binnen op zaterdag, tijdens een live veiling waaraan maar liefst 7.600 gegadigden uit 159 landen deelnamen. Ze hadden hun zinnen gezet op het historische zitje.  

Daarvoor moesten ze een driedelige procedure doorlopen. Eerst was er een blinde veiling, gevolgd door een open, niet-gelijktijdige veiling waarbij het hoogst staande bod telkens op de website van het bedrijf geafficheerd werd. Tot slot volgde dan de derde en laatste, live veiling. Bij de start daarvan lag het hoogste bod op 5 miljoen dollar. Uiteindelijk is de winnaar dus gestrand op een veelvoud van dat bedrag. 

Niet ver in de ruimte 

Het veilingbedrag ligt uiteindelijk ook vele malen hoger dan wat een ticketje naar de ruimte bij Blue Origin uiteindelijk zal gaan kosten. Technisch gezien zullen passagiers ook (net) niet in de open ruimte verblijven. De Shepard-capsule vliegt maar naar de suborbitale ruimte. Dat is net onder de gebruikelijke hoogte om in een baan om de aarde te komen. De capsule zal er maar enkele minuten doorbrengen, alvorens terug te keren naar aarde.  

Naar schatting kost een dergelijke lancering om en bij de 500.000 dollar. De eerste missie is natuurlijk altijd speciaal. De eerste ruimtetoerist zal de vlucht delen met onder meer Blue Origin- en Amazon-baas Jeff Bezos en diens broer Mark. Tijdens de komende weken zal het luchtvaarbedrijf nog een vierde passagier bekendmaken. Ook de identiteit van de winnende bieder zal pas later meegedeeld worden.

Ruimtevlucht voor de toekomst 

Wie denkt dat Blue Origin de 28 miljoen dollar van het peperdure project weer in zijn eigen bedrijf pompt, vergist zich. Jeff Bezos en co lieten al weten dat ze het geld zullen doneren aan hun Club for the Future-programma. Die stichting moet kinderen inspireren om een carrière in wetenschap en techniek na te jagen. Zij moeten er immers voor gaan zorgen dat de mensheid een ruimtereizende soort wordt. Dat is althans de ultieme droom van Bezos. De vlucht staat gepland op 20 juli. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here