Nieuws

Jeff Bezos’ New Shepard-raket op weg naar ruimtetoerisme

Jeff Bezos Blue Origin New Shepard 15
Een New Shepard-raket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, lijkt klaar voor bemande vluchten.

Het private ruimtevaartbedrijf bracht woensdag een nieuwe testvlucht tot een goed einde. Dat is een belangrijke stap richting bemande ruimtereizen en ruimtetoerisme. Bij de 15de lancering van New Shepard (NS-15), zaten er mensen in de capsule, hoewel ze (nog) niet de lucht ingingen. Het ging om stand-ins, waaronder  juridisch verantwoordelijke Audrey Powers en ingenieur Gary Lai, ontwerper van de New Shepard-raketten. 

Concreet voerden ze een communicatiecheck uit met de controlekamer. Het luik van de capsule ging dicht, maar niet op slot. Enkele minuten later verlieten de stand-ins de capsule. Alleen een pop met de naam Mannequin Skywalker (een verwijzing naar Star Wars-personage Anakin Skywalker), bleef aan boord. De lancering die daarop volgde werd verschillende keren uitgesteld door hevige wind en andere weersomstandigheden. Uiteindelijk vloog de New Shepard 15 naar de ruimte, net zoals de 14 voorgaande testraketten.

De capsule maakte zich daarbij los van de raket-booster en klom uiteindelijk tot een hoogte van 106 km. Enkele minuten later maakte de personeelscabine met behulp van parachutes een zachte landing in de Texaanse woestijn. De reis op zich duurde maar net langer dan 10 minuten. De crew-capsule zal zo goed als identiek zijn aan de cabine waarin de eerste ruimtetoeristen plaats zullen nemen. 

Ruimtetoerisme 

Burgers die in de toekomst via Blue Origin naar de ruimte reizen, zullen zich drie dagen voor de vlucht moeten aanmelden op de site van het bedrijf. Daar krijgen ze een praktijkcursus in procedures, voordat ze de echte capsule instappen. Ruimtetoeristen zullen tijdens hun vlucht drie minuten lang van een gewichtsloze toestand kunnen genieten. Daarna moeten ze zich weer vastgespen en klaarmaken voor de landing op 3,2 km van het lanceringsplatform. 

Het testprogramma is nu al vijf jaar bezig. Het is nog niet duidelijk wanneer die eerste commerciële vluchten precies zullen plaatsvinden. Blue Origin noemt NS-15 een “kritische stap voor verificatie”, alvorens mensen de ruimte in te schieten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business