Nieuws

Staatsveiligheid waarschuwt voor ‘spionage’ door Chinese smartphones

Volgens een advies van de Belgische Staatsveiligheid gebruikt de Chinese overheid smartphones van Xiaomi, OPPO en OnePlus als spionagetools.

Update (05/08/21): Erwin van der Valk, marketinghoofd voor Xiaomi in de Benelux, heeft ons het volgende statement van het bedrijf bezorgd: “Xiaomi is een beursgenoteerd en onafhankelijk bestuurd bedrijf. We zijn actief in meer dan 110 markten en overal voldoen we aan de wet- en regelgeving op het gebied van beveiliging en privacy van gebruiksgegevens. De beschuldigingen van de Belgische Staatsveiligheid zijn gebaseerd op vooroordelen en niet op feiten. Wij verzoeken de overheid om deze beschuldiging te verifiëren en ondernemen verdere actie om beschadiging van onze reputatie te voorkomen.” Het verhaal zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.


Origineel artikel (02/08/21): Chinese smartphonemerken zijn ook in België sterk aan een opmars bezig. Na de gevestigde waarden Samsung en Apple zijn Xiaomi, OPPO en OnePlus (samen met Nokia) de populairste smartphones. Volgens Staatsveiligheid houdt het aankopen van deze smartphones echter veiligheidsrisico’s in voor Belgische consumenten. Op vraag van de federale Kamer formuleerde Staatsveiligheid het advies om ‘waakzaam’ te zijn met smartphones van Chinese bedrijven omdat die spyware zouden bevatten in hun besturingssysteem.

‘De verwevenheid van die Chinese fabrikanten met de Chinese overheid en haar inlichtingendiensten zit juridisch verankerd’, zegt Staatsveiligheid. Concreet houdt dat in dat China telecombedrijven oplegt om toegang tot hun IT-systemen te geven. De overheid plaatst ook een vertegenwoordiger in elk bedrijf om erover te waken dat dat bedrijf de regels volgt. Als gebruiker kan je maar weinig doen tegen de spyware omdat deze zit ingebakken in het besturingssysteem. Zelfs als je de voorgeïnstalleerde applicaties verwijdert, kan de fabrikant die aan de hand van beveiligingsupdates opnieuw installeren. Om gelijkaardige redenen geeft Staatsveiligheid ook een negatief advies over TikTok.

Nog geen concrete gevallen bekend

Het moet wel duidelijk gesteld worden dat er op dit moment nog geen concrete gevallen van spionage door de genoemde bedrijven ontdekt zijn. Woordvoerder van OPPO België Dries Cludts maakt aan De Tijd duidelijk dat OPPO een privébedrijf is dat opereert in overeenstemming met alle plaatselijke wetten en instanties in landen waar het actief is. Xiaomi en OnePlus hebben nog niet van zich laten horen.

Een diepgaander onderzoek zal er wellicht nog niet meteen komen omdat burgers de vrije keuze hebben om smartphones van deze merken te kopen. Staatsveiligheid maakt hier onderscheid met belangrijke beleidsbeslissingen zoals de keuze van 5G-leveranciers. Cybersecurityexperts roepen ook op om diepgaander onderzoek op Europees niveau te organiseren. Toch vraagt kamerlid Michael Freilich de regering om dit advies van Staatsveiligheid ter harte te nemen. Volgens hem zou er een lijst moeten gemaakt worden met potentiële gevaarlijke buitenlandse technologiebedrijven.  

Huawei

De geruchten zullen bij Huawei bekend in de oren klinken. Het Chinese technologiebedrijf belandde in mei 2019 op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Dat heeft het bedrijf flinke schade toegebracht omdat door afwezigheid van Google-apps de smartphones veel minder verkocht werden en onder druk van de Verenigde Staten Europese landen Huawei links lieten liggen in de keuze van een 5G-leverancier. Xiaomi, OPPO en OnePlus, die elks hebben geprofiteerd van de problemen van Huawei, hopen een gelijkaardig lot te kunnen voorkomen. Ook in Nederland klinken stemmen dat Chinese technologiebedrijven een veiligheidsrisico kunnen vormen.

Onlangs bestond er veel ophef over de spyware Pegasus van een Israëlisch telecombedrijf. Deze spyware werd door autoritaire regimes gebruikt om buitenlandse diplomaten en journalisten te volgen.

beveiligingmobielslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600