Nieuws

TikTok onder vuur voor spionage

TikTok ligt onder vuur in Amerika. Verschillende autoriteiten vermoeden dat de Chinese overheid via de app bepaalde inlichtingen kan binnenhalen.

Sinds de overname van TikTok door het Chinese ByteDance is de Amerikaanse regering een onderzoek gestart naar het nieuwe moederbedrijf voor mogelijke spionage via de Chinese overheid.

TikTok

TikTok is een populaire applicatie bij jongeren en werd sinds de lancering al meer dan 750 miljoen keer gedownload. Het bedrijf is een soort spin-off van het oude Musical.ly waarbij tieners korte karaokevideo’s maakten en online plaatsten. Musical.ly werd in 2017 al door ByteDance overgenomen en later hervormd naar het TikTok dat we vandaag kennen..

In eerste instantie had ByteDance beloofd om Musical.ly niet te hervormen naar zijn eigen Chinese apps. Maar die belofte werd een jaar later al verbroken bij het ontstaan van de populaire tienerapp. Die overname door het Chinese bedrijf doet verschillende Amerikaanse autoriteiten twijfelen bij de betrouwbaarheid van het gehele plaatje.

Onderzoek

Vandaag zijn de Amerikaanse autoriteiten, onder leiding van senator Chuck Schumer en Tom Cotton, gestart met een onderzoek naar ByteDance. Volgens verschillende bronnen zou het moederbedrijf te strakke banden hebben met de Chinese overheid waardoor een achterpoortje zou ontstaan voor de Chinezen om bepaalde inlichtingen op te halen.

Nu moeten experten de applicatie en zijn beleid onder de loep nemen. Na de beoordeling wordt gekeken of de populaire app een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid kan vormen. Intussen heeft moederbedrijf ByteDance al aan The New York Times laten weten dat het de beschuldigingen ontkent en dat hun app geen data doorspeelt aan de Chinese overheid.

 

TikTok Bytedance
ByteDance is het moederbedrijf boven TikTok.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business