Google onthult Pixel 6 en Pixel 6 Pro met eigen Tensor SoC
De Pixel 6 belooft de meest ambitieuze en geavanceerde smartphone te worden die Google tot op heden op de markt bracht. “We hebben voor het eerst het gevoel dat we echt kunnen concurreren met de grote vlaggenschepen”, vertelde Rick Osterloh die de hardwaredevisie van Google leidt aan The Verge. Het geheime wapen van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro zit verborgen onder de motorkap: de gloednieuwe Tensor SoC die Google binnenshuis ontwierp.
Tensor is een ‘system-on-a-chip’ (SoC), een geïntegreerde schakeling die alle componenten zoals de CPU, GPU, TPU, 5G-connectiviteit en beveiliging integreert in de behuizing van één enkele chip. Het grote voordeel van de SoC-architectuur is dat het veel energiezuiniger werkt dan een processor. Google bouwde de Titan M2-beveiligingchip en de AI-TPU volledig zelf, over de andere elementen van de Tensor SoC is voorlopig minder informatie bekend.
Met Tensor wil Google haar afhankelijkheid van chipleveranciers zoals Qualcomm afbouwen. Een ander voordeel van zelf chiptechnologie te bouwen is dat je de architectuur volledig in functie van je devices kan ontwerpen. Google volgt hiermee de strategie van Samsung, Huawei en Apple die hun chiptechnologie tegenwoordig ook grotendeels zelf bouwen.
Pixel 6 en Pixel 6 Pro: overige specificaties
De preview diende in de eerste plaats om Tensor aan de wereld te introduceren. Maar we zagen het opvallende design uit eerder gelekte beelden met het enorme camera-eiland bevestigd. Het ontwerp zal wellicht tegenstrijdige meningen uitlokken, zoals dat altijd gaat met gewaagde designkeuzes. De Pixel 6 zal een 6,4”-display hebben met een 90Hz verversingsgraad. Het display van het Pro-model is 6,7” groot, is meer gebogen en kan aan 120Hz beelden verversen. Het enorme camera-eiland op de achterkant zal drie lenzen huisvesten: een breedhoeklens, ultrabreedhoeklens en een telelens. Het ‘gewone’ model moet het met twee cameralenzen stellen. Beide toestellen hebben uiteraard de Tensor SoC aan boord en een vingerafdrukscanner verwerkt in het display.
Overige specificaties zal Google in de komende maanden moeten bekendmaken. De officiële lancering van de Pixel 6-reeks staat gepland voor het najaar. Naar goede gewoonte zullen deze smartphones de eerste toestellen zijn die met Android 12 uit de doos komen. Aangezien Pixel 6 de aanval op de vlaggenschepen moet openen, mogen we ons waarschijnlijk aan een hoog prijskaartje verwachten. Het is ook nog afwachten of Google de Pixel-smartphones eindelijk rechtstreeks in België zal verkopen (via webwinkels als bol.com kan je vroegere modellen wel te pakken krijgen).