Ruimtevliegtuig Virgin Galactic mag even niet meer vliegen
De Amerikaanse Federal Aviation Administration heeft het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic een tijdelijk verbod opgelegd om nog vluchten te organiseren. De luchtvaartautoriteit wil de eerste testvlucht met het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo grondig onderzoeken. Op 11 juli vloog het vliegtuig op een hoogte van 80 kilometer boven de woestijn in New Mexico. Aan boord van die vlucht zat onder meer CEO Richard Branson.
Hoewel alle inzittenden zonder kleerscheuren uit de vlucht kwamen, liep niet alles zoals het moet. Het ruimtevliegtuig week namelijk even van haar voorziene koers af. Virgin Galactic ontkent dat niet, maar volgens het ruimtevaartbedrijf kwam de veiligheid van de passagiers op geen enkel moment in gedrang. FAA wil toch het zekere voor het onzekere nemen en onderzoeken of het ruimtevliegtuig veilig genoeg is om passagiers te kunnen vervoeren.
Virging Galactic kondigde eerder deze week aan eind september of begin oktober een nieuwe vlucht met haar ruimtevliegtuig te willen organiseren. Afhankelijk van hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt, zou het bedrijf haar timing wel eens moeten aanpassen.
Ruimtetoerisme: geen science fiction
Virgin Galactic werd in 2004 opgericht door de excentrieke miljardair Richard Branson met één doel voor ogen: commerciële ruimtereizen organiseren. Na de testvlucht in juli staat het bedrijf heel dicht tegen het verwezenlijken tegen die missie. Branson is ervan overtuigd dat Virgin Galactic vanaf volgend jaar ruimtereizen kan aanbieden aan toeristen. Het prijskaartje voor zo’n reis door de ruimte zal echter niet mals zijn.
Ruimtetoerisme is de nieuwe hype in de ruimtevaartsector. Ook Jeff Bezos heeft er met Blue Origin al een eerste ruimtereis opzitten. Elon Musk kan dan natuurlijk niet achter blijven. SpaceX wil een vlucht met mensen organiseren die hen helemaal tot het ISS brengt en een week zal duren. De vluchten van Virgin Galactic en Blue Origin zijn een stuk korter en mensen brengen slechts enkele minuten effectief in de ruimte door. Ruimtetoerisme is geen science fiction meer, dat moge duidelijk zijn.