‘Moderatoren Facebook lezen onze WhatsApp-berichten’
WhatsApp maakt van encryptie al jaren een sterk verkoopargument. Berichten die je verzend via de berichtenapplicatie zijn met een end-to-end encryptie versleuteld. Dat betekent dat een bericht tussen het moment dat jij op verzenden klikt door niemand kan gezien worden totdat de ontvanger het bericht leest. WhatsApp stelt zelfs letterlijk in haar privacybeleid dat ook zij geen toegang hebben tot je chatgesprekken. Mark Zuckerberg schreef in 2019 nog een uitgebreide blogpost over zijn grote geloof in encryptie als de sleutel tot digitale privacy en hij wilde op termijn encryptie ook toepassen voor chatconversaties in Facebook Messenger en Instagram.
Maar hoe maakt WhatsApp haar beloftes waar in de werkelijkheid? Volgens ProPublica niet. Het onderzoeksjournalistiekbureau brengt vandaag een rapport naar buiten waarin we lezen dat Facebook een team van 1000 moderatoren in verschillende landen onder contract heeft om WhatsApp-gesprekken te modereren. Die teams onderzoeken miljoenen berichten, video’s, afbeeldingen etc. op zoek naar sporen van illegale content. Onder illegale content kan je scheldberichten, fraude, drugshandel, kinderporno tot het plotten van terroristische aanslagen rekenen.
Contacten rapporteren
Om het rapport in de juiste context te plaatsen moeten we eerst wat dieper graven in de gebruiksovereenkomst van WhatsApp. Op deze informatiepagina over contacten blokkeren of rapporteren geeft de berichtenapp meer informatie over wat er gebeurt wanneer je een lastig contact rapporteert. In dat geval eigent WhatsApp zich inderdaad het recht toe om in de chatgeschiedenis te gaan kijken of er voldoende redenen zijn die persoon een ban op te leggen. Wanneer een juridisch onderzoek loopt tegen een betrokken persoon, dan kan de moderator metadata van de chat delen met de onderzoekers.
WhatsApp kan omwille van technische redenen wel nooit toegang krijgen tot berichten die niet gerapporteerd zijn. Zolang je volgens de regels speelt, dan zal je sowieso buiten schot blijven.
Twijfels over privacybeleid WhatsApp
Toch kan het rapport een nieuwe deuk slaan in de wankele privacyreputatie van WhatsApp. Zowel gebruikers al regulatoren plaatsen zich steeds meer vraagtekens bij de rol die moederbedrijf Facebook speelt in het beheer van gebruiksdata. Facebook wil haar verschillende platformen steeds dichter bij elkaar brengen. Met nieuwe privacyvoorwaarden die je verplichten je data te delen maakte WhatsApp zich niet populair. Door de Europese Unie werden ze onlangs nog getrakteerd op een flinke GDPR-boete wegens een onduidelijk privacybeleid.
Het doet vrezen dat WhatsApp niet de privacyvriendelijke berichtenapplicatie is die ze beweren te zijn. Veel gebruikers hebben dan ook al de overstap gemaakt naar Telegram en Signal. Maar zijn die alternatieven wel echt beter? Wij maakten in januari de kritische vergelijking.
- Lees ook: Is er een beter alternatief voor WhatsApp?
- Lees ook: De schaduwkant van Signal