iPhone 12

Na hevige kritiek heeft Apple besloten om geen scansoftware te introduceren in iOS 15 die je foto’s scant ter preventie van kindermisbruik.

Advertentie

Apple introduceerde in augustus nieuwe tools om kindermisbruik via haar eigen devices tegen te gaan. Concreet zou een scanner door je iCloud-bestanden neuzen op zoek naar foto’s die sporen van kinderpornografie bevatten. De tool is klaar voor gebruik op iOS, iPadOS en macOS. Het systeem kwam vrijwel meteen onder vuur te liggen. Hoewel niemand het doel in vraag stelde, vonden privacy-experten dat in dit geval het doel de middelen niet heiligde. Apple ontving een open brief ondertekend door meer dan honderd belangengroepen om de tool niet in gebruik te nemen. Ook berichtenapp WhatsApp gaf aan de tool niet te willen ondersteunen.

De iPhonegigant heeft oor voor die bezorgdheden. In een statement schrijft Apple de uitrol van de scanners naar haar verschillende software nog even uit te stellen. “Op basis van feedback van klanten en onderzoekers hebben we besloten om eerst de nodige verbeteringen aan te brengen alvorens deze uiterst belangrijke veiligheidsfuncties voor kinderen vrij te geven”, zegt een woordvoerder aan CNET. Uitstel is zeker geen afstel, al zet Apple voorlopig nog even geen datum op een release. Al zal dat vermoedelijk nog niet zijn bij de publieke lancering van iOS 15 in september.

Privacy vs bescherming van kinderen

Privacy is al jarenlang een belangrijk verkoopargument voor Apple. Wat je doet op je iPhone, blijft tussen jou en je iPhone, zegt het bedrijf zelf altijd. iOS heeft dan ook altijd een betere reputatie gehad dan Android als het aankomt op bescherming van de privacy. Mede daardoor waren mensen zo verrast toen Apple aankondigde in je persoonlijke iCloud te willen gaan neuzen.

Natuurlijk zijn er ook nu mensen teleurgesteld met de beslissing van Apple. De Britse kinderrechtenorganisatie NSPCC had graag gezien dat Apple had doorgeduwd om kindermisbruik te bestrijden. Het zal een flinke uitdaging worden voor Apple om een nieuw systeem te ontwikkelen dat de gulden middenweg tussen de verschillende meningen weet te vinden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here