Nieuws

iOS 15 officieel: dit zijn de leukste nieuwe features

Apple WWDC 2021 gemist? Hier lees je alles wat je moet weten over de aankondiging van de nieuwste versie van iOS, iOS 15.

Zoals veel evenementen is WWDC sinds 2020 een volledig virtueel gebeuren. Het voordeel daarvan is dat de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie meer open is geworden voor het grote publiek. Iedereen die wil kan het evenement gewoon volgen via de livestream op YouTube of via Apple TV. Vorig jaar deden meer dan 25 miljoen software-ontwikkelaars en Apple-enthousiastelingen dat. WWDC draait al jaar en dag rond de software van Apple. Verwacht je vandaag dus niet aan een nieuwe iPad of Macbook (die kregen we al te zien tijdens het vorige evenement), en als je een glimp van de iPhone 13 hoopte op te vangen moeten we je nu al teleurstellen. iOS 15 zal de ster van de avond zijn. We waagden ons al aan vijf voorspellingen voor WWDC, nu is het tijd voor het echte werk.

iOS 15: wat is nieuw?

Apple startte WWDC 2021 meteen met de blikvanger van de avond: iOS 15. Craig Federici kreeg de eer om iOS 15 uit de doeken te doen. Wat heeft de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone te bieden?

1. FaceTime

FaceTime krijgt een upgrade met Spatial Audio, de audiotechnologie die Apple onlangs introduceerde voor Apple Music. Dankzij Spatial Audio lijkt het alsof je in dezelfde ruimte zit tijdens het videobellen. Ook de microfoon krijgt een update om je stem natuurlijker en helderder te laten klinken. Na audio en microfoon komt natuurlijk video. Apple introduceert Portrait Mode voor FaceTime. Met de portretmodus creëert de camera een scherpte-diepte effect zodat het onderwerp van de camera alle focus krijgt. Er komt tenslotte een betere integratie met andere platformen voor het delen van FaceTime-afspraken.

We gaan verder met SharePlay. Met SharePlay kan je tijdens je videogesprekken samen naar muziek luisteren of zelfs video kijken tijdens je FaceTime-gesprekken. Kijk je die video’s liever op een groter scherm, stream dan via FaceTime de videocontent naar je Apple TV. Het leuke aan SharePlay is dat ook externe partners de functie zullen ondersteunen. Apple stelt SharePlay als API open voor appontwikkelaars. Disney+ werd tijdens WWDC al aangekondigd.

2. Share with You

Berichten is al jaar en dag de vaste berichtenapp van iOS, maar de meeste gebruikers downloaden liever WhatsApp of Signal om te sms’en. Apple wil met de feature Share with You de berichtendienst weer populairder maken. Share with You dient om content vanuit Apple News of andere apps te delen via Berichten

3. Nieuwe look voor notificaties

Als je beslist om iMessage weer meer te gaan gebruiken, zal dat gepaard gaan met meer notificaties. Net als Android 12 pakt Apple de manier waarop notificaties op je scherm getoond worden aan. Notificaties krijgen een frissere look en zijn overzichtelijker gesorteerd. Zo zal Apple bijvoorbeeld notificaties van berichten hoger sorteren dan updates van je apps. Mensen zijn het belangrijkste in je leven. Wil je liever even geen notificaties ontvangen? Zet dan de ‘niet storen-modus’ aan voor een begrensde tijdsduur. Berichten zal aan je contacten laten zien dat je liever niet gestoord wordt.

4. Meer intelligentie

Met Live Text heeft Apple een alternatief voor Google Lens gevonden. Je kan er tekst of objecten uit afbeeldingen mee scannen en hier meer informatie over vinden. Een handige functie is dat je stukken tekst vanuit een afbeelding kan selecteren om ze te kopiëren en plakken in een mail. Zo hoef je de hele afbeelding niet mee te mailen om de tekst te laten zien. De Foto’s-app van Apple zal ook beter integreren met je zoekbalk om aan de hand van gerichte zoekopdrachten sneller een afbeelding uit je rijk fotoarchief terug te vinden. Apple Photo’s krijgt ook een integratie met Apple Music om je herinneringen op een gepaste muziek te zetten.

5. 3D in Apple Maps

Apple wil van Apple Maps de vaste navigatie-applicatie van elke iOS-gebruiker maken. Daarom voegt Apple veel meer detail toe aan de kaarten van grote steden. Bekende gebouwen zullen in een 3D-weergave als het ware tot leven komen in de stadskaarten en via de 3D-technologie kan Apple ook real-time verkeersinformatie tonen. Tenslotte springt Apple ook op de kar van AR om Maps uitgebreider te maken. Net zoals bij Google Maps kan je door je camera op je omgeving te richten de wegaanwijzingen tevoorschijn laten komen. Deze features zullen eerst voor de grote Amerikaanse steden uitgerold worden, dus het zal nog even duren vooraleer wij er gebruik van kunnen maken.

Dat is zeker nog niet alles dat we kunnen schrijven over iOS 15. De uitrol zal starten vanaf september. Tegen dan zal Apple veel van deze nieuwe features concreter maken. Wat vind jij van iOS 15? Laat het ons weten in de reacties.


Dit artikel bevat live nieuws van Apple WWDC 2021. We werken dit artikel regelmatig bij met de laatste informatie. Laatst bijgewerkt om 07/06 20u16.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business