Nieuws

Android 12: alles wat je moet weten over het nieuwe OS

Google heeft de nieuwe versie van Android onthuld tijdens I/O. Android 12 legt de focus meer dan ooit op design, personalisatie en privacy.

“De grootste designverandering in jaren.” Zo kondigt Google Android 12 aan, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem. Met Android 12 gooit Google het vanop een volledig andere boeg. Het design ging volledig op de schop om een interface te creëren die er niet alleen visueel mooier uitziet, maar ook gebruiksvriendelijker moet aanvoelen. Drie thema’s staan centraal bij het ontwerp van Android 12: personalisatie, beveiliging en connectiviteit. Dit zijn de meest opvallende nieuwigheden die we in Android 12 te zien krijgen.

Android 12: wat is er nieuw?

Van Material Blue naar Material You

Met de nieuwe designtaal Material for You krijgt Android een volledig nieuwe look. De naam is een zinspeling op Material Blue van Android 5/Lollipop, de laatste grote designverandering die Android onderging. De focus ligt op personalisatie. Gebruik je bijvoorbeeld een foto uit je galerij instelt als wallpapers, dan zal Google de look van de interface (zoals kleuren) bijstellen om je wallpaper tot zijn recht te laten komen. Je kan de kleur van je interface of applicaties ook handmatig aanpassen.

In lijn met wat we gisteren al schreven zien notificaties en widgets er ook volledig anders uit dan in Android 11. Notificaties worden voortaan gebundeld en getoond als een ‘pill’ met het aantal notificaties. Daarop tikken en je krijgt al je openstaande meldingen te zien. Zo zal je je veel minder storen aan notificaties. We zien ook meer afgeronde widgets, grotere knoppen in het snelle instellingenmenu (+ nieuwe knoppen voor Google Pay en Google Home) en een vernieuwd vergrendelscherm met een grotere klok- en weerwidget. Het geheel is een fris design dat we voor het eerst in de Pixel 6 zullen zien. Andere merken zullen wellicht hun eigen touch hieraan geven wanneer zij hun software bovenop de Android-schil bouwen.

Privacy Dashboard

We zijn ons vandaag de dag veel meer bewust van onze privacy. Die boodschap heeft Google goed begrepen. Elk jaar zien we nieuwe privacyinstellingen verschijnen in Android. In Android 12 nemen die de vorm aan van een nieuw Privacy Dashboard dat je via je instellingen kan raadplegen. Via het Privacy Dashboard kan je zien welke applicaties toegang hebben gevraagd tot je camera, microfoon of locatie. Eigent een applicatie zich meer rechten toe dan dat je lief is, dan kan je die machtigingen in een handomdraai aanpassen. Android zal je ook duidelijker verwittigen tijdens gebruik van een app wanneer de camera, microfoon of locatie is ingeschakeld. Google kiest nog niet voor een radicale privacyaanpak zoals Apple met iOS 14.5, maar het Privacy Dashboard moet de gebruiker toch meer gevoel van controle geven.

android 12 privacy dashboard
Het privacydashboard van Android 12. Image Credit: Google

Integratie met ChromeOS en Android TV

Google wil ook zijn verschillende besturingssystemen dichter bij elkaar brengen. Zo zal een Android-smartphone vanaf Android 12 beter communiceren met laptops die op ChromeOS draaien. ChromeOS krijgt bijvoorbeeld een applicatie om de meest recente foto’s op je smartphones te bekijken. Maar het gaat verder dan ChromeOS. Zo kan je Android-smartphone binnenkort ook fungeren als afstandsbediening voor Android TV. Geen nood dus als je die afstandsbediening niet meer kan vinden. Google zal tenslotte nog een functionaliteit inbouwen voor Android Auto waarbij je smartphone als autosleutel kan gebruikt worden, al zal dit naar verluidt maar voor een zeer beperkt aantal Pixel- en Samsung-smartphones beschikbaar zijn.

Bèta lanceert vandaag

De commerciële uitrol van Android 12 zal starten met de lancering van de Pixel 6 in het najaar. Maar wie wil, kan vanaf vandaag bovengenoemde features al eens uitproberen door de publieke bèta te installeren. Daar hoef je zeker ook geen Pixel-smartphone voor te hebben, want ook merken als Xiaomi en OPPO bieden de bèta beperkt aan. Tijdens die bètafase zullen we nog heel wat meer leren over Android 12.

Google I/O duurt nog tot en met 20 mei. Blijf TechPulse volgen voor al het belangrijkste nieuws over de conferentie van Google. Hier kan je een voorsmaakje krijgen van wat Google nog allemaal gaat aankondigen. Wat vind jij van Android 12? Laat het ons weten in de reacties.


Dit artikel bevat live informatie over Google I/O. We werken dit artikel regelmatig bij met nieuwe informatie. Laatst bijgewerkt om 18/05/21 22u45.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business