Analyse

Vooruitblik Google I/O 2021: wat gaat Google aankondigen?

Morgen begint Google I/O 2021, de jaarlijkse conferentie van Google. Dit zijn onze voorspellingen voor wat Google dit jaar in petto heeft.

Na een jaar afwezigheid keert Google I/O terug, zij het in een virtuele vorm. Google organiseert de conferentie voor ontwikkelaars al jaarlijks sinds 2008 om een inkijk te geven in de laatste technologieën waar de techgigant aan werkt. Google I/O staat voor Input/Output of Innovation in the Open. Het evenement start morgenavond en duurt maar liefst 3 volledige dagen, maar de belangrijkste aankondigingen zullen we morgen al te horen krijgen tijdens de openingskeynote. De overige dagen dienen vooral voor technische sessies en workshops rond de Google-producten. Dit is wat we hoogstwaarschijnlijk te zien zullen krijgen tijdens Google I/O 2021.

5 voorspellingen voor Google I/O 2021

  • Android 12
  • Pixel 5a
  • Pixel Buds 1
  • WearOS update
  • Whitechapel

1. Android 12

Hier hoeven we niet over te twijfelen. De officiële lancering van een nieuwe Android-versie is bijna traditie tijdens Google I/O. Volgens de eerste geruchten zal Google het met Android 12 over een volledig andere boeg gooien. Het notificatiecenter en de widgets zullen een nieuwe, verfrissende look krijgen en Google wil ook verder inzetten op privacy. Na de wereldpremière zal Google wellicht ook al een eerste bèta van het nieuwe besturingssysteem lanceren. De uitrol naar het grote publiek begint dan in het najaar, te beginnen bij de eigen Pixel-smartphones.

Lees ook: Een eerste blik op Android 12

2. Pixel 5a

Nu de naam Pixel gevallen is, we mogen ons wellicht ook aan nieuwe hardware verwachten. Veel wordt gezegd en geschreven over een nieuwe Pixel-smartphone, maar welke? Vorige week lekte renders van de Pixel 6 uit met een zeer gewaagde ontwerp, maar we denken dat Google I/O 2021 nog te vroeg komt voor het nieuwe vlaggenschip. De voorstelling van de Pixel 5a klinkt realistischer, de goedkopere versie van de nieuwe Pixel-generatie wordt al enkele jaren in het voorjaar gelanceerd. Google doet voorlopig wel zeer geheimzinnig over het lanceren van nieuwe Pixel-smartphones.

3. Pixel Buds A

Google toonde per ongeluk begin deze maand een afbeelding van de nieuwe Pixel-earbuds via Twitter. Maar misschien was het wel een publiciteitsstunt voor I/O 2021? Wie zal het zeggen. In ieder geval durven we met enige zekerheid (we houden altijd nog een slag om de arm) te zeggen dat Google een nieuwe generatie oortjes zal lanceren. Die draagt de naam Pixel Buds A, wat doet vermoeden dat het om budgetvriendelijke oortjes gaat. We weten niet of de oortjes naar België zullen komen, dat was niet het geval voor de eerste Pixel Buds.

tweet Pixel Buds
Deze tweet verraadde de komst van de Pixel Buds A. (via 9to5Google)

4. Grote veranderingen voor WearOS

Google lijkt van zijn wearables een topprioriteit te maken. Vorige week stuurde Google een survey uit naar alle WearOS-gebruikers om hen om feedback te vragen. Een mogelijke indicatie dat Google grondige verbeteringen gaat aanbrengen aan WearOS. Daar krijgen we misschien al een tipje van de sluier te zien tijdens Google I/O 2021. De geruchten over een Pixel-smartwatch doen al jarenlang de ronde, maar het lijkt ons vrij onwaarschijnlijk dat we dit al te zien gaan krijgen tijdens de keynote.

5. Whitechapel

Dit is de naam van de smartphonechip die Google binnenshuis zal produceren. Daarmee zal Google het voorbeeld van Apple volgen en meer inzetten op het produceren en gebruiken van eigen chiptechnologie. Pixel 6 zal de eerste smartphone zijn met Whitechapel aan boord. Het zou kunnen dat Google nog even wacht met de onthulling van de chipset tot ze de Pixel 6 lanceren, maar de technologie nu al tonen geeft ontwikkelaars voldoende tijd om hun apps ervoor te optimaliseren.

Tijdens het verdere verloop van Google I/O 2021 zal Google ook updates aankondigen voor Google Assistant, Google Play Store en de Google Cloud-diensten. Je leest alles over de conferentie bij TechPulse.

Hoe kan ik Google I/O 2021 volgen?

Wil je er gewoon live bij zijn? Je kan Google I/O 2021 gratis volgen via de officiële webpagina van het evenement. Daar vind je ook het volledige programma terug. Voor de keynotes dien je jezelf niet te registreren, voor de latere sessies wel. De belangrijkste presentaties zal Google na het evenement ook delen via YouTube.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business