Analyse

iPhone 13 lanceert morgen: wat mogen we verwachten?

Morgen zal Apple de nieuwste generatie van de iPhone voorstellen. Een overzicht van alle geruchten over de iPhone 13 lees je hier.

Morgen is het eindelijk zover. Om 19u zal Apple via een livestream de nieuwste iPhone aankondigen. Na het succes van de iPhone 12-reeks liggen de verwachtingen torenhoog. Met de iPhone 12 sloeg Apple op veel gebieden een nieuwe weg in. Zo was het de eerste iPhone die vier modellen kreeg – naast een ‘gewone’ iPhone 12 ook een Mini, Pro en Pro Max – en omarmde Apple 5G. Op vlak van camera’s, processor en andere specificaties was de iPhone 12 ook een grote stap vooruit in vergelijking met diens voorganger iPhone 11. Hoe kan de iPhone 13 nog beter doen?

Geruchten over de iPhone 13 steken al van voor de lancering van de iPhone 12 de kop op. Het ene gerucht klinkt al wat realistischere dan het andere. De voorbije maanden kon je alle nieuwtjes over de nieuwe iPhone lezen op TechPulse. In dit artikel vatten we ze allemaal nog eens samen zodat je helemaal klaar bent voor de lancering morgen.

Dit weten we al over de iPhone 13

1. Lancering op 14 september

2020 was ook voor Apple een bijzonder jaar. De coronapandemie gooide de lanceringsplanning volledig in de war waardoor de lancering moest uitstellen naar oktober. Dit jaar knoopt Apple opnieuw aan met de traditie. Het duurde even vooraleer de iPhonegigant een datum prikte, maar vorige week kwam eindelijk de verlossing.

Wat krijgen we morgenavond nu te zien? Uiteraard zal de iPhone 13 de ster van de avond zijn. De iPhone 12-reeks telde vier modellen, dus we zien Apple voor de volgende generatie niet plots weer teruggaan naar drie modellen. Tenzij ze de iPhone Mini zouden schrappen, het model dat het minst goed verkoopt. Analisten verwachten dat de line-up van 2021 nog wel de iPhone Mini zal bevatten, maar dat de Mini vanaf 2022 plaats gaat ruimen. Ook de Apple Watch 7 zal de revue passeren en ook nieuwe AirPods-earbuds worden verwacht. Al kan de coronapandemie hier en daar nog wel roet in het eten gooien.

Hoe volg je apple event
De officiële banner van het iPhone-event. Image: Apple

2. Design: de poorten sluiten

Jaar na jaar lijkt een iPhone minder openingen te hebben. De audiopoort ging als eerste op de schop. De iPhone 12 besloot ook geen ondersteuning meer te voorzien voor een USB-C aansluiting. De enige poort die nog overschiet is die voor de Lightning-oplader. Maar dat deze vroeg of laat ook zal verdwijnen, daarover bestaat eigenlijk geen twijfel meer. De vraag is alleen of dat al met de iPhone 13 zal gebeuren. Geruchten klinken dat de iPhone 13 één uitgave zal hebben die volledig ‘poortloos’ is en dus volledig draadloos kan functioneren. Dan zal er geen heisa meer bestaan over wel of geen oplader in de doos zit. Al lijkt het er toch naar dat een poortloos design eerder iets voor de langere termijn zal zijn. De bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo schreef eerder in een onderzoeksnota over de iPhone 13 dat het MagSafe-ecosysteem voorlopig nog niet klaar is om de Lightning-poort volledig te vervangen.

Als de Lightning-poort behouden blijft, dan lijken we geen al te grote designwijzigingen te moeten verwachten. Er is wel één noemenswaardige aanpassing die we kunnen toejuichen: de notch in het display gaat kleiner worden. Apple gaat de drie onderdelen van de Face ID-sensor integreren in één module om dat mogelijk te maken. We lezen ook geruchten dat de notch zelfs volledig gaat verdwijnen en de Face ID naar de displaybezels zou verhuizen, maar dat lijkt ons wel zeer onwaarschijnlijk voor de aankomende iPhone. Het valt niet uit te sluiten dat dit vanaf 2023 wél het geval kan zijn.

iPhone MagSafe
MagSafe is de toekomst van de iPhone.

3. Display: 120Hz display

Één van de grote teleurstellingen van de iPhone 12 was dat zelfs de Pro en Pro Max geen verversingsgraad van 120Hz ondersteunden. Op dat gebied liet de iPhone 12 zich toch aftroeven door de concurrentie. Apple weet wat hen te doen staat en zal ongetwijfeld de verversingsgraad optrekken naar 120Hz voor gamen en streamen. Een feature waar onder Apple-gebruikers veel vraag naar is. Dat mag je wel enkel voor de Pro-modellen verwachten. Dit gerucht kunnen we met vrij grote zekerheid bevestigen. Nota bene grote rivaal Samsung zal de 120Hz-displays voor de nieuwe iPhones ontwerpen.

Verder zou Apple ook werken aan een vingerafdruksensor in het display van de iPhone 13. Apple heeft tot dusver altijd de kaart getrokken van Face ID voor het snel ontgrendelen van je toestel, maar het lijkt ernaar dat Apple toch de rest gaat volgen. Het biedt meer opties om de iPhone te ontgrendelen. De displaygrootte zal wellicht min of meer ongewijzigd blijven ten aanzien van de iPhone 12, die varieerde van 5.4” voor de Mini tot 6,7” voor de Pro Max. Het 5,4″ display zal op termijn wel weer op de schop gaan.

iPhone 12 notch
Die lelijke notch in het display gaan we niet missen.

4. Camera’s: geen nieuwe, maar wel betere lenzen

Het camera-eiland van de iPhone 12 bestond uit drie lenzen: een ultragroothoeklens, groothoeklens en telelens. Diezelfde lenzen zullen we in de iPhone 13 terugzien, waarschijnlijk zonder toevoeging van nieuwe cameralenzen. We mogen ons wel aan een upgrade van die cameralenzen verwachten. De ultragroothoeklens van de 13 Pro (Max) krijgt nog een zesde element toegevoegd: autofocus. Ook zouden de lenzen groter worden gemaakt zodat ze meer pixels kunnen bevatten, wat de kwaliteit van je foto’s nog zou optrekken. Om de optische zoomcapaciteit van de telelens te verbeteren zonder het camera-eiland design grondig te moeten aanpassen, zou Apple die lens verticaal willen ‘vouwen’ in plaats van horizontaal. Of we dit al in de iPhone 13 te zien krijgen en hoe dat er uit zal zien, kunnen nog geen conclusies over gemaakt worden.

Ook enkele camera-features mogen zich aan een upgrade verwachten. Onder andere de nachtmodus en de beeldstabilisatie worden verder aangepakt. De LiDAR-scanner die de belichting optimaliseert zou ook worden toegevoegd aan de goedkopere modellen en de videofuncties krijgen een portretmodus.

iPhone camera
Apple wil elk jaar haar camera’s verbeteren.

5. Overige specificaties

Ook hier verwachten we geen grote upgrades ten aanzien van de iPhone 12, al zijn er zeker enkele verbeteringen. Volgens Kuo hebben de instapmodellen een opslagcapaciteit van minstens 128GB (tegenover 64GB bij de iPhone 12) en wordt het geheugen van de Pro en Pro Max zelfs opgetrokken naar 1TB.

Ook op gebied van connectiviteit wil Apple de volgende stap zetten. Apple is in gesprekken met Qualcomm om de 5nm X60-modem te integreren in de processor van toekomstige iPhones. iPhone 13 moet het eerste model zijn met deze nieuwe modem. Dat zal een flinke sprong voor draadloze connectiviteit betekenen. Naast 5G-ondersteuning werkt Apple ook aan ondersteuning voor Wifi 6E. Ben je ergens waar geen netwerkdekking voor handen is? Door verbinding te leggen met LEO-satellieten zou de iPhone 13 ook kunnen bellen en berichten verzenden zonder netwerkdekking. Deze noodoplossing zou wel enkel werken voor noodoproepen en het is ook nog onduidelijk waar Apple deze functie kan uitrollen.

De X60-modem kan een ander heikel punt van de iPhone 12 helpen aanpakken: de batterijduur. De 5G-ondersteuning bleek een grote impact te hebben op de batterijprestaties. Apple zal nog andere konijnen uit de hoed proberen te toveren om de batterij te verbeteren. Zoals eerder vermeld zal je waarschijnlijk nog wel een Lightning-kabel nodig hebben om je batterij op te laden, en hoef je die wellicht niet mee in de doos te verwachten. Omgekeerd opladen van je Apple Watch en AirPods zou dan weer kunnen verdwijnen, wat toch een kleine teleurstelling zou zijn.

iPhone 13/12s: Een overgangsjaar voor Apple?

Er gingen nog veel gekkere geruchten rond over Apples nieuwste paradepaardje. Zo beweerden sommigen dat de iPhone 13 bijvoorbeeld de eerste vouwbare iPhone kunnen zijn. Gezien de foldable op weg is naar zijn commerciële doorbraak en de concurrenten van Apple erop inzetten, zal er ooit wel een vouwbare iPhone op de markt komen. Maar dat zal nog niet voor dit jaar zijn. 2022 lijkt een realistischere voorspelling voor de eerste vouwbare iPhone, die ook perfect een aparte reeks kan zijn die eerder in dat jaar verschijnt. Samsung houdt zijn Galaxy Z Fold-reeks ook strikt gescheiden van de andere merklijnen.

Het gekste gerucht gaat wellicht over de naam die de nieuwste vlaggenschipreeks zal meekrijgen. We spreken over de iPhone 13, maar wie zegt dat de nieuwe iPhone wel zo zal heten? Het klinkt als de meest logische optie. Maar het zou zomaar kunnen dat Apple de 13 links laat liggen en haar nieuwste iPhone de ’12s’ doopt. Dat heeft niets met een archaïsch bijgeloof te maken, want Apple deed het in 2015 al eerder met de iPhone 6s en in 2018 met de XS. Een naam is maar een naam, maar het zou toch kunnen impliceren dat we geen spectaculaire verwachtingen mogen verwachten van de aankomende generatie. Al zou een roze iPhone wel spectaculair zijn als die er komt. Wordt de iPhone 13 eerder een overgangsmodel en wordt 2022 het jaar van de grote innovatie?

Apple lijkt dit jaar op safe te willen spelen met de iPhone.

Morgen gaan het allemaal weten en komt er een einde aan een jaar vol speculaties. Om 19u klimt Tim Cook op het virtuele podium. Zo kan jij het evenement vanop de eerste rij volgen. Vanaf woensdag beginnen we gewoon weer te debatteren over de iPhone 14.


Dit artikel verscheen origineel op 22/03/2021. We blijven dit artikel aanvullen met recentere informatie. Laatst bijgewerkt op 13/09/2021.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business