Nieuws

iPhone 13 kan bellen en berichten verzenden zonder netwerkdekking

Geen mobiel netwerk in je omgeving? iPhone 13 heeft een slimme truc achter de hand om toch nog te kunnen bellen en berichten verzenden.

Het is je ongetwijfeld al wel eens overkomen: je moet dringend iemand bellen, maar je smartphone heeft geen service. Met een iPhone 13 zou dat geen probleem meer mogen zijn. MacRumours schrijft op basis van een nota van de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo dat de iPhone 13 in staat zal zijn om verbinding te maken met LEO-satellieten wanneer er geen mobiel netwerk voor handen is. Zo zal je ook zonder 4G- of 5G-verbinding in staat zijn te bellen en berichten te verzenden.

LEO-satellieten zijn satellieten die in een lage baan rond de aarde zweven (‘low earth orbit’). Het Starlink-internet van SpaceX steunt bijvoorbeeld op dit type satellieten. Hun doelstelling is om een globaal netwerk te creëren waar iedereen op de aardbol te allen tijde toegang tot kan krijgen. Toch zal volgens het rapport Apple in zee gaan met een concurrent genaamd Globalstar.

Een belangrijke voorwaarde is dat je telecomprovider samenwerkt met Globalstar om toegang te krijgen tot het satellietennetwerk, wat de vraag oproept hoe breed Apple deze dienst zal kunnen uitrollen. Ook de nodige hardware moet natuurlijk aanwezig zijn. De recent aangekondigde Qualcomm Snapdragon X65-modem ondersteunt LEO-internet.

Satellieten zijn de toekomst

Als de geruchten kloppen, dan is iPhone 13 de eerste smartphone die steunt op satellietnetwerken om mobiele diensten te kunnen verlenen. Apple gelooft dat satellieten de toekomst van communicatie zijn en volgens Kuo zullen in de toekomst nog meerdere producten komen die hierop steunen. Andere fabrikanten kijken voorlopig nog de kat uit de boom en wachten tot 2022 om de eerste experimenten op te zetten.

Image credit: iStock

De langverwachte lancering van de iPhone 13 nadert met rasse schreden en elke dag lekken er wel nieuwe geruchten uit over het vlaggenschip. Een exacte datum voor de lancering is nog niet vastgelegd door Apple, maar vermoedelijk zal het lanceringsevenement op vrijdag 17 of 24 september georganiseerd worden. In ons overzichtsartikel houden we alle feiten en geruchten over de iPhone 13 nauwgezet bij:

instanieuwsiPhone 13mobielslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals