Google Year in Search 2021: de populairste zoektermen in België
Aan het einde van het jaar blikt Google traditiegetrouw terug op de populairste zoektermen in België van het voorbije jaar. Dat zijn de zoekopdrachten die een sterke stijging kenden in vergelijking met 2020. Via www.yearinsearch2021.be kan je een interactieve blik werpen op 2021. Ontdek zo enkele van de meest trending zoekresultaten van het afgelopen jaar in België en ga op zoek naar verborgen easter eggs.
In 2021 was COVID-19 helaas alweer niet weg te denken uit ons dagelijkse leven en dat blijkt duidelijk uit de lijst van populairste zoektermen in België. Van vragen over de vaccins tot hoe je je Covid Safe Ticket moet bemachtigen: de Belg had meer dan ooit nood aan betrouwbare informatie. Maar 2021 was ook een sportjaar. Zoektermen gerelateerd aan het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen kwamen dan ook regelmatig terug. Uiteraard is er ook plaats voor films, series, politici en beroemdheden die het jaar 2021 kleur gaven.
Wat waren de populairste Google-zoektermen in België tijdens 2021?
Algemeen
Het zal je misschien verbazen dat in de algemene top 10 van populairste zoektermen de eerste coronazoekterm pas op de vijfde plaats staat. Sport, en vooral voetbal, hebben ons dit jaar het coronavirus toch even kunnen vergeten. Maar ook het weerbericht blijkt nog steeds een populaire zoekterm te zijn.
- Euro 2021
- Jupiler Pro League
- Het weer morgen
- Roland Garros
- QVAX
Coronavirus
In de coronazoektermen draaiden het vooral rond de vaccinaties, misschien wel het onderwerp waar dit jaar ook het meest over is gesproken aan de keukentafel. Mensen zochten via Google naar het QVAX-platform of het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum. Ook het Covid Safe Ticket lokte logischerwijs veel vragen uit. Hiervoor kan je ook terecht in dit artikel.
- QVAX
- Covid Safe Ticket
- Coronavirus
Sport
Om ook andere sporten dan voetbal de aandacht te geven die ze verdienden, maakt Google aparte lijstjes voor voetbal. De populairste Rode Duivel van het jaar was Eden Hazard, ondanks dat die niet zijn fijnste jaar achter de rug heeft. Christian Eriksen prijkt bovenaan de lijst met internationale voetballers, ook nu weer niet om de meest vrolijke redenen. De Deense voetballer kreeg tijdens EURO 2021 een hartstilstand.
Rode Duivels
- Eden Hazard
- Romelu Lukaku
- Kevin De Bruyne
Internationale voetballers
- Christian Eriksen
- Kylian Mbappé
- Giorgio Chiellini
Wie schittert op de Olympische Spelen prijkt hoog in de Google-lijstjes. Het is een van de weinige zekerheden in het leven. In de toplijst Belgische sporters prijken dan ook onze Olympische helden bovenaan. Toch was de Olympische Spelen niet het meest gegoogelde sportevenement van het jaar.
Belgische sporters
- Nina Derwael
- Wout Van Aert
- Nafissatou Thiam
Sportevenementen (niet-voetbal)
- Roland Garros
- Giro 2021
- Tour de France 2021
TV & muziek
Na sport is ook film en televisie een categorie die elk jaar terugkeert in Year in Search. Moeten we je vertellen naar welke serie er het meest werd gezocht? Uiteraard was dit Squid-game, dé Netflix-hit van het jaar. De populairste film was Black Widow en ook Eurovision 2021 trok onze aandacht.
Films
- Black Widow
- Eternals
- Dune
Series
- Squid Game
- Bridgerton
- Lupin
Nederlandstalige televisieprogramma’s
- Eurovision 2021
- Big Brother 2021
- Wtfock
In de muzikale lijsten vinden we Hooverphonic bovenaan de lijst met Belgische artiesten. De meest gegoogelde internationale artiesten zijn de overleden rapper DMX en het legendarische dj-duo Daft Punk, dat dit jaar zijn afscheid aankondigde.
Belgische muziekartiesten
- Hooverphonic
- Tourist LeMC
- Charlotte Adigéry
Internationale muziekartiesten
- DMX
- Daft Punk
- Patrick Juvet
Persoonlijkheden
Welke persoonlijkheden hebben 2021 kleur gegeven? In de lijst van Belgische beroemdheden prijkt Jurgen Conings bovenaan. Heel België was in de ban van de zoektocht naar de gevluchte militair. Ook Eddy Demarez’ pijnlijke uitschuiver achtervolgt hem tot het einde van het jaar. Bij de internationale persoonlijkheden staat Peter R. de Vries bovenaan, de Nederlandse journalist die om het leven kwam na een schietpartij. De meest opgezochte Belgische politici waren de twee grote spilfiguren in de coronacrisis, Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke.
Top 3 Belgische persoonlijkheden
- Jurgen Conings
- Jan Van Hecke
- Eddy Demarez
Top 3 internationale persoonlijkheden
- Peter R. de Vries
- Ary Abittan
- Alec Baldwin
Top 3 Belgische politici
- Alexander De Croo
- Frank Vandenbroucke
- Annelies Verlinden
Wat is?
De ‘Wat is’-lijst leverde de voorbije jaren vaak hilarische zoekresultaten op, maar dat valt dit jaar toch een beetje tegen. PFOS, antigeentesten, gaybashing, … Het zijn niet de onderwerpen waar je vrolijk van wordt. Een mens zou voor minder beginnen lijden aan cenosillicafobie (wat dat is, moet je maar even googelen).
- Wat is een broodfokker?
- Wat is woke?
- Wat is PFOS?
- Wat is gaybashing?
- Wat is een antigeentest?
Hoe?
Doet de Hoe-lijst beter? De belangrijkste hoe-vraag klonk hoe lang je besmettelijk bent na een positieve coronatest. Toch doet het ons plezier om te zien dat onze interesse in de leeftijd van katten en ananassen niet is afgenomen.
- Hoe lang besmettelijk corona?
- Hoe werkt een warmtepomp?
- Hoe laat spelen de Rode Duivels?
- Hoe oud wordt een kat?
- Hoe groeien ananassen?
Crypto
Voor het eerst dit jaar maken cryptomunten deel uit van het overzicht. Het cryptoplatform Binance prijkt hier bovenaan, gevolgd door Dogecoin en de koers van de bitcoin.