Achtergrond

CovidSafeBE: alles wat je moet weten over het digitale coronacertificaat

Vanaf vandaag kan je je digitale coronacertificaat aanvragen via de app CovidSafeBE. Maar hoe werkt dat juist?

Wil je vanaf 1 juli reizen binnen de Europese Unie? Dan zal je een digitaal coronacertificaat moeten kunnen voorleggen om aan te tonen dat jij je vaccins gekregen hebt of niet besmet bent met het coronavirus. Daarover bereikte de Europese lidstaten onlangs een akkoord om deze zomer de grenzen volledig te kunnen openzetten voor toeristen. De Belgische overheid lanceerde op 16 juni hun mobiel platform waarmee je jouw certificaat kan aanvragen: CovidSafeBE.

Hoe werkt deze app en wanneer heb je een coronacertificaat nodig? We proberen al je vragen over CovidSafeBE te beantwoorden.

CovidSafeBE vs Coronalert: wat is het verschil?

Sinds eind september kunnen we Coronalert downloaden op onze smartphone. Nu komt er dus nog een corona-app bij. De applicaties hebben echter een volledig ander doel. Coronalert is bedoeld om mensen uit je nabije omgeving te waarschuwen voor een coronabesmetting. Test je positief, dan kan je dat in de app ingeven. Iedereen met wie jouw smartphone recent contact legde via een geanonimiseerde bluetoothverbinding krijgt dan een pushnotificatie met het advies om zich ook te laten testen of preventief in quarantaine te gaan. CovidSafeBE dient dus enkel en alleen om je digitaal coronacertificaat op te vragen en te downloaden.

Wat is een coronacertificaat en wanneer heb ik het nodig?

Een coronacertificaat is een bewijs van goede gezondheid, althans toch voor COVID-19. Er zijn drie situaties waarin je recht hebt op het certificaat: je bent volledig gevaccineerd (het vaccinatiecertificaat), je legde zeer recent een negatieve test af (testcertificaat) of je bent minder dan zes maanden geleden besmet geraakt en vertoont geen symptomen meer (herstelcertificaat). De drie types certificaten zijn gratis op te vragen. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig na vaccinatie (vanaf twee weken na de dag van je laatste prik), een herstelcertificaat 180 dagen na datum van de test die bewijst dat je genezen bent en een testcertificaat slechts 72 uur.

Elke volwassene vanaf 18 jaar zal sowieso een certificaat moeten hebben wanneer hij/zij binnen de EU reist, voor jongeren vanaf 6 jaar kunnen de regels land per land verschillen. Je moet je sowieso ook houden aan de coronamaatregelen die in je land van bestemming van kracht zijn. Sinds augustus vragen Italië en Frankrijk zelfs een certificaat om alledaagse activiteiten zoals een terrasje te kunnen doen. Het is daarom aan te raden ook de ReOpenEU-app te downloaden voor je op vakantie vertrekt. Het certificaat is enkel geldig binnen de Europese Unie, al aanvaarden de meeste Europese landen die geen deel uitmaken van de EU eveneens het certificaat, zoals Zwitserland.

Ook in België zal je je coronacertificaat goed kunnen gebruiken. Vanaf 13 augustus wordt het Covid Safe Ticket ingevoerd om buitenevenementen zoals concerten en sportwedstrijden met duizenden toeschouwers weer mogelijk te maken. Met zo’n CovidSafe-ticket mag je een evenement dan in principe bijwonen zonder een mondmasker te moeten dragen en gaat de anderhalvemeterregel op de schop.

Hoe meld ik mezelf aan op CovidSafeBE?

Eerst dien je de applicatie dus te downloaden. Aanmelden kan met een elektronische kaartlezer of simpelweg met Itsme. In de meeste situaties (zoals na een vaccinatie) zullen je certificaten automatisch in de vorm van een QR-code in je account verschijnen. Is dat niet het geval, dan moet je een tussenstap nemen via eHealth. Let op: je certificaten zijn gekoppeld aan je online identiteitskaart. Je kan via CovidSafeBE dus enkel je eigen, persoonlijke certificaten opvragen. Ieder gezinslid dient de applicatie dus te downloaden. Ouders van minderjarige kinderen kunnen via eHealth wel de certificaten van hun kinderen bekomen en in hun profiel bewaren.

Lukt het om één of andere reden niet om het certificaat via de app aan te vragen, dan kan je nog altijd telefonisch een papieren certificaat aanvragen. De juiste telefoonnummers zijn 078/78.78.50 voor Vlaanderen, 02/214.19.19 als je in Brussel woont en inwoners van Wallonië kunnen terecht op 071/31.34.93. Het papieren certificaat zal wel langer op zich laten wachten dan het digitale certificaat.

covidsafebe
Je vakantie plannen begint met CovidSafeBE downloaden op je smartphone.

Werkt CovidSafeBE op mijn smartphone?

De kans is volgens de website 96% dat je de applicatie op jouw smartphone kan downloaden. CovidSafeBE is compatibel met alle Android-smartphones vanaf Android 5 en met alle iPhones die minstens iOS 12.5 hebben (alle iPhones vanaf de 5s). De Belgische overheid heeft geleerd van hun fouten, want één van de grote mankementen van Coronalert is dat de app niet werd ondersteund werd door oudere iPhones.

Zijn mijn gegevens veilig?

Een coronacertificaat bevat naast je persoonsgegevens ook gevoelige medische informatie. Je wilt niet dat die gegevens zomaar in ieders handen kunnen vallen. Privacy is altijd een moeilijk struikelblok geweest voor corona-apps. In het privacybeleid op de website lezen we dat de gegevens van je certificaat enkel belanden bij het agentschap dat het certificaat uitgeeft. Voor Vlaanderen is dit het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid voor het vaccinatiecertificaat en Sciensano voor de overige certificaten. Er komt geen Europese databank waar alle certificaten van EU-burgers worden ondergebracht. De app kan gegevens rond het gebruik van de app delen met de leverancier van je mobiel toestel, maar ook hier zal het nooit gaan om inhoudelijke gegevens van je certificaat. Van zodra je certificaat niet meer geldig is, worden alle sporen verwijderd.


Laatst bijgewerkt op 11/08/2021.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business