Nieuws

Coronalert vanaf vandaag te downloaden

De Belgische corona-app Coronalert is eindelijk klaar voor de lancering voor het grote publiek. Je kan de app vanaf vandaag downloaden via Google Play Store of Apple App Store.

De ontwikkeling van de Belgische corona-app heeft net zoals in veel andere landen de nodige obstakels gekend, maar de app is vandaag da toch in de Play Store en App Store opgedoken. Gisteren onderwierp Test Aankoop de applicatie nog aan een laatste check, en die verliep positief. Coronalert kreeg goede punten voor haar privacybeleid, één van de grootste bezorgdheden die rond de app hing.

Je hebt mogelijk al gelezen hoe Coronalert werkt, maar indien niet vatten we het nog eens kort samen. De app kan alleen effectief werken als je je bluetooth inschakelt, want via bluetoothverbinding wordt verbinding gelegd met naburige smartphones. Elk contact wordt 14 dagen, de zogenaamde incubatieperiode, opgeslagen in een contactenlogboek op je smartphone. Heeft iemand van je geregistreerde contacten een positieve coronatest afgelegd, dan zal de applicatie je verwittigen via een pushmelding. Zo kan je jezelf ook laten testen voor alle zekerheid. Dat iemand besmet is, moet wel door een dokter zelf worden ingegeven aan de hand van een 17-cijferige code, die de gebruiker nadien moet genereren om het testresultaat te zien. Iedereen moet dus zijn of haar steentje bijdragen.

Aandacht voor de privacy

Bij de ontwikkeling van de applicatie is zeer veel aandacht besteed aan de privacy en vrijheid van iedere gebruiker. Zo is deelname aan Coronalert volledig vrijwillig en anoniem. Je hoeft jezelf niet te registreren met je naam of mailadres. De bluetoothcontacten wisselen ook enkel willekeurige ID’s uit, en zeggen niets over de eigenaar van de smartphone. Het nadeel van bluetooth is dat het het risico op ‘false positives’ verhoogt, en constant je bluetooth aanhebben vreet ook aan je batterij. Alle gegevens worden gedecentraliseerd en slechts tijdelijk opgeslagen op je smartphone zelf; er is geen centrale database. Op die manier is alle informatie ook onbereikbaar voor derden. De applicatie is ook zeer transparant over dit privacybeleid. Wil je meer informatie, surf dan naar de website www.coronalert.be.

Coronalert kan vanaf vandaag gedownload worden via de Google Play Store of Apple App Store. Op de Google Play-pagina is te lezen dat de applicatie nu al meer dan 10.000 keer is gedownload. Ga jij hem ook downloaden? Laat het weten de reacties!

Een screenshot van de corona-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business