Coronalert België
30 september 2020: Coronalert ziet het levenslicht.

De Belgische corona-app Coronalert is eindelijk klaar voor de lancering voor het grote publiek. Je kan de app vanaf vandaag downloaden via Google Play Store of Apple App Store.

Advertentie

De ontwikkeling van de Belgische corona-app heeft net zoals in veel andere landen de nodige obstakels gekend, maar de app is vandaag da toch in de Play Store en App Store opgedoken. Gisteren onderwierp Test Aankoop de applicatie nog aan een laatste check, en die verliep positief. Coronalert kreeg goede punten voor haar privacybeleid, één van de grootste bezorgdheden die rond de app hing.

Je hebt mogelijk al gelezen hoe Coronalert werkt, maar indien niet vatten we het nog eens kort samen. De app kan alleen effectief werken als je je bluetooth inschakelt, want via bluetoothverbinding wordt verbinding gelegd met naburige smartphones. Elk contact wordt 14 dagen, de zogenaamde incubatieperiode, opgeslagen in een contactenlogboek op je smartphone. Heeft iemand van je geregistreerde contacten een positieve coronatest afgelegd, dan zal de applicatie je verwittigen via een pushmelding. Zo kan je jezelf ook laten testen voor alle zekerheid. Dat iemand besmet is, moet wel door een dokter zelf worden ingegeven aan de hand van een 17-cijferige code, die de gebruiker nadien moet genereren om het testresultaat te zien. Iedereen moet dus zijn of haar steentje bijdragen.

Aandacht voor de privacy

Bij de ontwikkeling van de applicatie is zeer veel aandacht besteed aan de privacy en vrijheid van iedere gebruiker. Zo is deelname aan Coronalert volledig vrijwillig en anoniem. Je hoeft jezelf niet te registreren met je naam of mailadres. De bluetoothcontacten wisselen ook enkel willekeurige ID’s uit, en zeggen niets over de eigenaar van de smartphone. Het nadeel van bluetooth is dat het het risico op ‘false positives’ verhoogt, en constant je bluetooth aanhebben vreet ook aan je batterij. Alle gegevens worden gedecentraliseerd en slechts tijdelijk opgeslagen op je smartphone zelf; er is geen centrale database. Op die manier is alle informatie ook onbereikbaar voor derden. De applicatie is ook zeer transparant over dit privacybeleid. Wil je meer informatie, surf dan naar de website www.coronalert.be.

Coronalert kan vanaf vandaag gedownload worden via de Google Play Store of Apple App Store. Op de Google Play-pagina is te lezen dat de applicatie nu al meer dan 10.000 keer is gedownload. Ga jij hem ook downloaden? Laat het weten de reacties!

Een screenshot van de corona-app.

7 REACTIES

 1. Het is gewoon schandalig dat men die Coronalert applicatie alleen beschikbaar stelt voor wie een zeer recente iPhone heeft.
  De app laden verreist iOS 13 en dus kunnen alleen de mensen die een iPone 7 of hoger hebben hen downloaden. Wie beschermd wil worden moet dus een nieuwe iPhone kopen
  Blijkbaar waren de commerciele belangen van Apple belangrijker dan de volksgezondheid !

  • Dag Jacques. Bedankt voor je reactie. Net zoals bij Android 6 gaat het om toestellen die gemaakt zijn in 2016. Zowel bij Android als iOS (iPhones). De reden dat oudere toestellen geen gebruik kunnen maken van Coronalert heeft simpelweg met hardware/technologie te maken die niet bij oudere toestellen aanwezig is.

 2. Beste

  Ik tracht reeds enige tijd de Corona app te gebruiken op mijn i phone (iOS 14.1)

  Maar ik kan “blootstellingsmeldingen” niet (meer) activeren. Veld bij instellingen/blootstellingsmeldingen is leeg.

  Ik heb na terugkomst uit Spanje in de Spaanse app de “meldingen” stop gezet.

  Wellicht heeft dit gevolgen voor de instellingen van de andere apps gehad en zit daar het probleem…

  Enige suggestie wat een mogelijke oplossing kan zijn, aangezien ik absoluut voorstander ben van het gebruik van de app maar nu een beetje met rode kaken sta bij vrienden en familie.

  Vriendelijke groet

  Sven

  • Dag Sven, bedankt voor je reactie.

   Ik vermoed dat je best eerst de Spaanse corona-applicatie weghaald van je toestel. Ik gok dat je dan nadien de blootstellingsmeldingen weer kan ‘koppelen’ aan de Belgische Coronalert.

   Hopelijk krijg je het opgelost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here