Microsoft Gaming koopt Activision Blizzard voor 68,7 miljard dollar
In een totaal onverwachte aankondiging heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt game-ontwikkelaar Activision Blizzard te zullen overnemen voor een recordbedrag van 68,7 miljard dollar. Activision Blizzard staat bekend voor populaire spellen zoals Call of Duty, (World of) Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot, StarCraft en veel meer.
Aandeel schiet de hoogte in
De overname kost Microsoft zo’n 96 dollar per aandeel. Het aandeel van Activision Blizzard daalde de voorbije maanden sterk en was op een gegeven moment minder dan 60 dollar waard, veel minder dan het record van 103 dollar in februari vorig jaar. De sterke daling was toe te wijzigen aan de rechtszaak tegen het bedrijf nadat er jarenlang sprake zou zijn geweest van discriminatie en seksueel misbruik door medewerkers. Op het moment van schrijven werd de aankondiging alvast enorm enthousiast onthaald door investeerders en is het aandeel met 27 procent gestegen.
Activision Blizzard zal tot na de overname verder draaien zoals nu, waarna Phil Spencer als CEO van Microsoft Gaming het aanspreekpunt zal worden. Huidige CEO Bobby Kotick blijft tot ongenoegen van veel fans de dagelijkse leiding over Activision Blizzard behouden. De CEO kwam recent zelf onder vuur te liggen omdat hij van de aantijgingen geweten zou hebben maar er niets aan deed.
Game Pass nog beter
Wat dit allemaal betekend voor de toekomst van de games onder Activision Blizzard is nog afwachten, maar de mogelijkheden zijn alvast eindeloos. Microsoft liet alvast weten zoveel mogelijk titels naar Xbox Game Pass te willen brengen, dat vandaag de kaap van de 25 miljoen leden overschreden heeft.
Fans vroegen zich alvast af of World of Warcraft, de populaire MMORPG er deel van gaat uitmaken. De game heeft momenteel zo’n 5 miljoen maandelijks actieve spelers en een versmelting met Game Pass zou de abonnementstotalen van beide de hoogte in kunnen jagen. Andere spelers hopen dan weer dat Heroes of the Storm nieuw leven zal ingeblazen worden om zo ook een MOBA te kunnen aanbieden. De game werd in 2018 op non-actief gezet vanwege niet winstgevend genoeg, maar onder Microsoft moet zeker niet elke titel miljarden opbrengen, zoals dat nu wel is bij Activision Blizzard.
Wat met eerlijke concurrentie?
Aan de andere kant van de medaille vraagt men zich dan weer af of Microsoft niet teveel grote namen aan het overnemen is om zo een dominante positie te creëren binnen de gamingindustrie. In maart 2021 nam Microsoft ook al ontwikkelaar Bethesda over voor een prijskaartje van 7,5 miljard dollar. Die overname bracht het totaal op 23 game studio’s voor Microsoft, in vergelijking met de 13 van Sony. De overname van Activision Blizzard voorziet Microsoft alvast van een plaatsje in de top drie van grootste gamingbedrijven ter wereld op basis van (gaming) omzet, naast het Chinese Tencent en Sony.