Achtergrond

Rechtszaak Activision Blizzard: dit moet je weten

Activision Blizzard
Te midden van de rechtszaak tegen Activision Blizzard blijven meer details opduiken over de beschuldigingen aan het adres van de game-ontwikkelaar.

Ondertussen raakte bijna twee weken geleden (op 21 juli) bekend dat de Amerikaanse staat Californië een rechtszaak had aangespannen tegen game publisher Activision Blizzard. De aanklacht is het gevolg van een tweejarig onderzoek naar de zogenaamde ‘frat boy culture’ die binnen het bedrijf zou heersen en aan de basis ligt van grensoverschrijdend gedrag en discriminatie. 

Zo zouden vrouwelijke medewerkers volgens de beschuldigingen lastiggevallen zijn door al dan niet dronken collega’s tijdens de werkuren of op personeelsfeestjes. In een geval zou het zelfs geleid hebben tot de zelfmoord van een vrouwelijke medewerker tijdens een zakenreis, nadat haar naaktfoto’s verspreid werden. Het zou ook moeilijker geweest zijn voor vrouwen om promotie te maken en het salaris dat ze kregen voor hun werk was vaak niet vergelijkbaar met dat van hun mannelijke collega’s. 

#ActiBlizzWalkout

Sindsdien is er heel wat gebeurd. Zo werd er op dinsdag 27 juli een walk-out georganiseerd door de personeelsleden van Activision Blizzard. Online werd de actie gesteund door alumni van het bedrijf, streamers, content creators en fans. 

Tijdens de walk-out werden er vier belangrijke eisen naar voor geschoven door de medewerkers. Eerst en vooral wilden ze een einde zien aan de verplichte arbitrageclausule in contracten, wat ervoor zorgt dat conflicten niet via de gewone rechtbank beslist mogen worden. Er werd ook gevraagd naar meer inspraak in het aannemen, interviewen en promoten van medewerkers. Een derde eis was die van meer transparantie rond de verschillende vormen van verloning zodat er met zekerheid gezegd kan worden dat iedereen hetzelfde verdient, ongeacht geslacht of afkomst. De laatste eis vroeg naar een externe audit van het hele bedrijf en dan voornamelijk het HR-departement en managementteam. 

Dezelfde dag publiceerde Activision CEO Bobby Kotick ook een verklaring online waarin hij eerdere communicatie van het bedrijf rond de beschuldigingen toondoof noemde, maar het bericht viel niet overal in goede aarde en kreeg de kritiek dat het er niet in slaagde om kritische elementen te adresseren. 

Cosby suite

Daags nadien op 28 juli verscheen er een artikel via Kotaku met daarin foto’s en chat-screenshots, gemaakt in de zogenaamde “Cosby suite” tijdens BlizzCon 2013. Bill Cosby is een Amerikaanse comedian en tv-host die gedurende zijn carrière minstens 60 vrouwen seksueel misbruikte. In het artikel dook opnieuw de naam van Alex Afrasiabi, die als een van de weinigen ook bij naam genoemd wordt in de rechtszaak van de staat Californië. Ook aanwezig in de Cosby suite was Greg Street, die ondertussen al enkele jaren bij Riot Games werkt na het World of Warcraft-team verlaten te hebben. Hij deelde als een van de enigen zijn mening over het artikel via een tweet. 

Steunbetuiging van Ubisoft

Sindsdien is het al enkele dagen stil, al lijken de beschuldigingen aan het adres van Activision Blizzard ook hun impact te hebben op de rest van de gamingindustrie. Zo wordt er bijvoorbeeld om verandering gevraagd door medewerkers van Ubisoft, de Franse gamestudio die we kennen van onder meer Assassin’s Creed. In een open brief werd er door meer dan 1.000 personeelsleden gevraagd om gevallen van grensoverschrijdend gedrag op de juiste manier aan te pakken. De beschuldigingen bij Ubisoft dateren al van vorige zomer, maar er zou in die tijd onvoldoende veranderd zijn binnen het bedrijf, aldus GameIndustry.biz.

Exit Blizzard President J. Allen Brack

Gisteren, 3 augustus, bleek er dan toch wat beweging te komen in het management bij Activision Blizzard en specifieker bij Blizzard President J. Allen Brack. Hij zal na 15 jaar het bedrijf verlaten en op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten, aldus Activision. Brack werkte al sinds 2006 bij Blizzard, waar hij voornamelijk aan World of Warcraft werkte, om in 2018 Mike Morhaime op te volgen als President. Meer details over zijn vertrek werden niet gegeven. Ook het hoofd van Human Resources zou ondertussen vertrokken zijn, aldus Bloomberg

Brack wordt opgevolgd door niet één, maar twee nieuwe hoofden voor Blizzard. Het gaat om Jen Oneal en Mike Ybarra die samen het bedrijf zullen leiden. Oneal werkt al 15 jaar voor Activision en meest recentelijk als Executive Vice President of Development. Deze rol heeft ze sinds begin dit jaar, waarvoor ze hoofd was van Vicarious Visions, een studio die deel uitmaakt van Activision. Ybarra komt dan weer van Microsoft, waar hij Vice President was voor Xbox Live en Xbox Game Pass alvorens de overstap naar Blizzard te maken in 2019. Met hun gecombineerde ervaring hopen beiden samen het verschil te kunnen maken. 

Tweede rechtszaak

Het duo heeft alvast heel wat werk voor de boeg, want gisteren raakte ook al bekend dat er een tweede class action-rechtszaak is opgestart in Californië, deze keer in naam van de investeerders van Activision Blizzard. Zij vinden dat het bedrijf zich systematisch beter heeft voorgedaan dan het effectief was, waardoor ze hun beslissing om te investeren met foutieve informatie gemaakt hebben. De rechtszaak richt zich niet enkel op het bedrijf, maar ook CEO Bobby Kotick, CFO Dennis Durkin en voormalig CFO Spencer Neumann. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business