Nieuws

Loonpakket Tim Cook stoot adviesbureau aandeelhouders tegen de borst

Het miljoenenloonpakket dat Tim Cook uitbetaald krijgt van Apple valt niet bij iedereen in goede aarde. Komen de aandeelhouders in opstand?

De raad van bestuur van Apple bereikte in 2021 een akkoord over een nieuw loonpakket voor hun CEO Tim Cook. Verspreid over salaris (3 miljoen dollar), aandelen (82,3 miljoen dollar), bonussen (12 miljoen dollar) en onkostenvergoedingen verdiende Cook maar liefst 98,7 miljoen dollar afgelopen jaar, ofwel net geen 87 miljoen euro. Een jaarloon waar zelfs menig topvoetballer jaloers van wordt. Voor Cook betekende het ook een loonsverhoging van 14,8 miljoen euro in vergelijking met het jaar 2020.

Niet geheel onverwacht lokt dat miljoenenloon controverse en jaloezie uit. Institutional Shareholder Services (ISS), een adviesbureau voor investeerders, heeft een open brief geschreven aan aandeelhouders om verzet tegen het loonpakket van Tim Cook aan te tekenen. Het bureau meent dat het loon disproportioneel hoog is. Zo ergeren zij zich onder andere aan de vergoeding van 630.600 dollar die Cook krijgt voor persoonlijke beveiliging en de 712.500 dollar voor zijn privéjet, waar hij zich uit veiligheidsoverwegingen verplicht mee moet verplaatsen.

Beloning voor sterke financiële resultaten

Iedereen zou het loonpakket van Tim Cook willen krijgen, maar als CEO van Apple moet hij natuurlijk wel hard werken voor zijn centen. En je kan niet zeggen dat Cook geen resultaten boekt. Sinds hij de fakkel overnam in 2011 zijn de financiële resultaten pijlsnel omhoog geschoten. Zo werd Apple het eerste bedrijf ooit met een beurswaarde van meer dan drie biljoen dollar. Het financiële succes van Apple leverde Cook in augustus al eens een mooie bonus van 750 miljoen dollar op.

Echter druist het hoge loonbriefje van Cook in tegen zijn levensopvattingen. De CEO van Apple heeft zich publiekelijk al vaak uitgesproken over thema’s als ongelijkheid. Dat hij dan 1500 keer zoveel verdient als de gemiddelde Apple Store-medewerker (beweert ISS) kan je misschien ook niet helemaal eerlijk noemen. Forbes schat zijn nettovermogen op 2,3 miljard dollar. Cook schenkt dan wel een deel van zijn fortuin al goede doelen, volgens cijfers van het Amerikaanse SEC meer dan 10 miljoen dollar, het is net door die contradictie dat Cook nu op de korrel wordt genomen.

tim cook apple
Tim Cook loodste Apple naar ongeëvenaard (financiëel) succes. Image Credit: David Paul Morris, Bloomberg

Wat zeggen de aandeelhouders?

De timing van de oproep van ISS is zeker niet toevallig. Begin maart houdt Apple zijn jaarlijkse open bijeenkomst voor aandeelhouders. Daar zullen zij de kans krijgen om hun zeg te doen over het beleid. Bedrijven zijn wel niet verplicht om hun aandeelhouders te volgen; dergelijke bijeenkomsten dienen eerder als temperatuurmeting. Toch trokken General Electric, IBM en Starbucks onlangs verhoogde loonpakketten voor directieleden in na protest van aandeelhouders. Zij hebben dus wel enige invloed.

Ook valt het nog af te wachten of de aandeelhouders van Apple daadwerkelijk op de vraag van ISS zullen ingaan. Het goede werk van Cook is voor hen ook voordelig. Het rendement van Apple-aandelen is de voorbije 10 jaar met 1000% gestegen en Cook heeft zich ook veel guller getoond dan zijn leermeester Steve Jobs als het aankomt op uitreiken van dividenden. Bijt nooit de hand die je voedt, zegt men wel eens.

Applebusinessslidertim cook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken