Nederlanders kunnen DigiD nu overal in Europa gebruiken
Nederlanders die gebruikmaken van van de DigiD-app om zich bij overheidsinstanties aan te melden, zullen dat voortaan ook buiten de landsgrenzen kunnen doen. Logius, de beheerder van de app, laat weten dat DigiD vanaf nu voldoet aan de richtlijn van de Europese eIDAS-verordening om erkend te worden als een Europees inlogmiddel. DigiD is de Nederlandse tegenhanger van itsme waar we in België gebruik van kunnen maken om in te loggen zonder identiteitskaart- of bankkaartlezer nodig te hebben.
Gebruikers zullen daarvoor wel eerst hun identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs eenmalig moeten registeren in de DigiD-app. Hun identiteitskaart mag niet ouder zijn dan 13 maart 2021. Eens geregistreerd, kunnen ze vanaf dan DigiD om in te loggen bij Europese overheidsdiensten die het eIDAS-systeem gebruiken. Naast DigiD kunnen Nederlandse burgers ook kiezen voor eHerkenning dat sinds 2019 aan de Europese richtlijnen voldoet. Itsme is sinds januari 2020 erkend als internationaal inlogmiddel.
- Problemen met itsme? Zo los je de vaakst voorkomende problemen op
EU Wallet
Binnenkort zullen diensten zoals itsme en DigiD misschien zelfs helemaal overbodig worden. De Europese Unie werkt al enkele jaren aan een digitale identiteit, of een EU Wallet, voor al zijn burgers. In die digitale portefeuille kan je je identiteitskaart, rijbewijs en andere officiële documenten bewaren die aan je identiteit gekoppeld zijn. Het moet je in staat stellen om sneller in het buitenland bankrekeningen te kunnen openen, in het buitenland te studeren of werken of een auto te huren op reis zonder ter plaatse nog alle papieren te moeten invullen. Er zijn zeker voordelen aan verbonden, maar er heersen ook bedenkingen rond onze privacy.
Daarom vragen wij deze week in TechPoll de mening van onze lezers. Zou jij een digitaal ID willen om overal in Europa te kunnen gebruiken? Laat het ons weten in onderstaande poll:
Ben jij voorstander van een Europese digitale identiteit? (EU Wallet)
- Ja (61%, 297 Votes)
- Nee (39%, 191 Votes)
Aantal stemmen: 488