Poll

TechPoll: ben jij voorstander van een digitale Europese identiteit? (EU Wallet)

TechPoll digitale Europese Identiteit EU Wallet
Een digitale identiteit op je smartphone of PC. De Europese Unie werkt aan een digitale EU Wallet. Ben jij voor- of tegenstander?

Er komt een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger, elke inwoner en elke onderneming in de EU die dat wil. Dat heeft de Europese Commissie twee jaar geleden al gecommuniceerd. De bedoeling is dat mensen zich op een beveiligde manier kunnen identificeren, zowel on- als offline. Elke EU-burger zou dus binnenkort een digitale portefeuille of digitale identiteit (EU Wallet) gaan krijgen.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei daarover in 2020 het volgende: “Telkens als een app of website ons vraagt een nieuwe digitale identiteit te creëren of gemakkelijk in te loggen via een groot platform, hebben wij geen idee wat er in werkelijkheid met onze gegevens gebeurt. Daarom stelt de Commissie een beveiligde Europese e-identiteit voor. Een e-identiteit die wij kunnen vertrouwen en die elke burger overal in Europa kan gebruiken om van alles te doen – van belasting betalen tot een fiets huren. Een technologie waarbij we zelf kunnen controleren welke gegevens worden gebruikt en hoe ze worden gebruikt.”

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan je digitale identiteit. Zo kan je veel sneller bankrekeningen openen, je belastingaangifte doen, je inschrijven aan universiteiten/hogescholen in alle EU-landen, auto’s huren met je digitaal rijbewijs of bijvoorbeeld inchecken in een hotel. Er zijn nu al heel wat concrete voorbeelden waarin een digitale identiteit voordelen biedt, het aanbod zal in de toekomst alleen maar groter worden. Iedereen met een nationale identiteit heeft recht op een digitaal EU-ID.

Ook in België wordt er volop gesleuteld aan een digitale portefeuille. Zo zou het vanaf 2023 al mogelijk moeten zijn om je identiteitskaart en rijbewijs digitaal op je smartphone te hebben staan.

Vraagtekens

Vandaag zijn er ook heel wat vragen bij dit project. Mensen vrezen namelijk voor hun privacy en denken dat een digitaal paspoort alleen maar meer macht aan overheden en instanties zal geven. Zeker zo kort na de zogenaamde corona-apps willen mensen nu vooral met rust gelaten worden. De redactie van TechPulse vraagt zich of hoe jij daar nu over denkt.

Ben jij voorstander van een digitale EU Wallet?

Ben jij voorstander van een Europese digitale identiteit? (EU Wallet)

  • Ja (61%, 297 Votes)
  • Nee (39%, 191 Votes)

Aantal stemmen: 488

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business