Digitale portefeuille digitaal rijbewijs ID

Je rijbewijs en je identiteitskaart op je smartphone, je hebt het waarschijnlijk al vaker bedacht. Het wordt werkelijkheid in 2023.

Advertentie

Dat heeft de Belgische staatssectretaris voor Digitalisering Mathieu Michel laten weten in een interview met Het Belang Van Limburg. Het project krijgt de naam Smart Nation en moet het tegen begin 2023 mogelijk maken dat elke Belg een digitale portefeuille op zak heeft. Daarmee wordt een fysiek rijbewijs en ID in principe overbodig.

Digitale portefeuille

Concreet trekt de overheid 50 miljoen euro uit voor project Smart Nation. De bedoeling is om alle bestaande federale diensten aan elkaar te koppelen zodat de digitale portefeuille een all-in-one-pakket wordt. Ook een trouwboekje of een reisvisum moeten beschikbaar komen in die digitale portefeuille. Er zou ook een nieuwe versie van e-box moeten komen en een digitaal loket waarbij burgers bepaalde documenten of vergunningen kunnen aanvragen. Dit alles zou in de loop van 2023 klaar moeten zijn, zegt staatssecretaris Michel.

Volgens Michel investeert de federale overheid nu al jaarlijks bijna 1 miljard euro in IT-diensten. In totaal zouden er vandaag 1200 federale websites online staan die onderhoud en vernieuwing nodig hebben.