Supercomputer Frontier mag zich de snelste ter wereld noemen

frontier supercomputer
De ranglijst van snelste supercomputers ter wereld kent een nieuwe nummer één: Frontier heeft het snelheidsrecord gebroken.

De supercomputer Frontier wist tijdens een testrun een pieksnelheid te bereiken van 1102 Exaflop per seconde, een snelheidsmaat die wordt gebruikt om de snelheid van een CPU aan te duiden. Frontier is daarmee ook de eerste supercomputer die de ‘exascale’ weet te breken. De vorige recordhouder Fugaku was nog niet verder geraakt dan een maximale snelheid van 442 Petaflop per seconde.

Frontier werd gebouwd door HPE en draait AMD EPYC-processoren die ontworpen zijn om datacenters draaiende te houden. Het is een flinke machine die bestaat uit meer dan 9000 nodes die elks gekoppeld zijn aan een 64-core AMD Trento CPU met 512 GB DDR4-geheugen en 4 AMD MI250X GPU’s. Het gehele systeem zou boven de 600.000 CPU-kernen hebben en maar liefst 8 miljoen GPU kernen, de 4,6 petabyte DDR4- en HBM-geheugen niet te vergeten. Frontier zou theoretisch gezien nog hogere snelheden kunnen halen dan dat de computer al verwezenlijkt heeft.

De race voor de snelste supercomputer

Het snelheidsrecord Frontier is inmiddels al officieel erkend in de Top500, een ranglijst die de snelste supercomputers bevat. Daarmee stoot Frontier na twee jaar de Japanse supercomputer Fugaku van de troon. Omdat de supercomputer naast krachtig ook zeer efficiënt is, verdient hij ook een hoge notering in de Green500-ranglijst. Het hebben van de snelste supercomputer ter wereld is ook een stukje een politieke aangelegenheid. Aangezien Frontier in het Oak Ridge National Laboratory te Tennesse staat, mag de Verenigde Staten zich opnieuw op de borst kloppen. In China beweren ze dan weer dat zij de krachtigste computer hebben, maar op de officiële ranglijst komen ze niet verder dan de zesde plaats. De snelste Europese supercomputer, LUMI, is gevestigd in Finland.

Er zijn nu al supercomputers op komst die het record van Frontier zo snel mogelijk willen verpulveren. Naast een politieke strijd is de supercomputerrace ook een tweestrijd tussen Intel en AMD. Nu AMD weer de leiding heeft, is Intel aan zet. De supercomputer Aurora die draait op Intel-processoren zou eind dit jaar of begin 2023 online komen en zou de kaap van 2000 Exaflop per seconde moeten kunnen aantikken. Maar ook AMD heeft al een nieuwe recordhouder in de pijplijn zitten met El Capitan. Het ontwikkelen van supercomputer dient gelukkig niet louter voor haantjesgedrag. Supercomputers moeten hun waarde voor de maatschappij bewijzen in het bestrijden van de klimaatopwarming.

businesskwantumcomputersslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken