In Japan is de supercomputer Fugaku vervroegd in gebruik genomen. De computer met ARM-architectuur aan boord is de snelste ter wereld en stoot IBM van de troon.

Advertentie

Quizvraagje: wat is de naam van de snelste supercomputer ter wereld? Het antwoord was tot op heden altijd Summit, een supercomputer van IBM. Maar in Japan is een computer in gebruik genomen die nog straffere prestaties kan voorleggen dan de computer van IBM. De Fugaku, zoals de supercomputer heet, is opgebouwd uit A64FX-processors en 7,3 miljoen ARM-chips. Daarmee haalt het systeem een rekensnelheid van 512 pentaflops, veel meer dan de 200 pentaflops van IBM’s Summit. Keerzijde van de medaille is dat de Fugaku drie keer zoveel energie verbruikt.

Normaal gezien zou de Fugaku pas volgend jaar ingehuldigd worden. Maar die datum is door het coronavirus vervroegd (je leest het goed). De supercomputer zal meteen aan het werk gezet worden. Japanse onderzoekers zullen hem gebruiken voor het onderzoek rond het virus.

Zo ziet Fugaku er uit. Afbeelding: Riken

ARM-chips

Dat de computer ARM-chips heeft, is best wel een significant detail. Het is de allereerste keer dat een supercomputer met ARM-chips de lijst van snelste computers aanvoert. De meeste andere supercomputers zijn opgebouwd uit x86-chips die worden geproduceerd door Intel.

ARM-chips zitten dan ook in de lift. En dat kan je als gewone consument wel degelijk merken. Apple bevestigde tijdens WWDC het langlopende gerucht dat ze ook zouden afstappen van de architectuur van Intel en zelf ARM-chips willen produceren. Dit jaar nog zouden de eerste MacBook Pro- en iMac-modellen moeten verschijnen die die chips aan boord hebben.

Sycamore

Bij Google beweren ze dat zij de snelste supercomputer in huis hebben. In september maakte het technologiebedrijf de sterke claim dat diens systeem Sycamore quantum supremacy bereikt had. Het had een complexe berekening uitgevoerd aan een snelheid die geen enkel systeem dat vandaag bestaat zou kunnen bereiken. Echter wordt het record van Google door veel concurrerende bedrijven, waaronder IBM, in twijfel getrokken. Er is tot op heden ook nog geen praktische toepassing gevonden voor Sycamore die de mensheid effectief zou dienen.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here