Nieuws

Google bevestigt quantum supremacy-doorbraak

Het gerucht verscheen al een maand geleden, en is nu ook eindelijk door Google zelf bevestigd.

Op 23 september schreven we dat Sycamore, een quantum processor van Google, er in geslaagd was om quantum supremacy te bereiken. Die was er in geslaagd een bepaalde bewerking uit te voeren in 200 seconden waar alle andere supercomputers 10.000 jaar over zouden doen. En dat overdrijven we niet. Het waren de exacte woorden in het persbericht van NASA, dat het bericht op zijn website plaatste maar snel weer verwijderde.

Sindsdien geraakte het nieuws wat ondergesneeuwd. Tot vandaag weliswaar. Google heeft het nieuws bevestigd in een paper die in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Nature gepubliceerd werd. In de paper geeft Google de details van zijn toch wel spectaculaire doorbraak, zodat ze door academici verder kunnen bestudeerd worden. Aangezien wij gewone stervelingen daar geen toegang tot hebben, plaatste Google ook een video op YouTube.

Gemengde reacties

Zoals dat bij elke wetenschappelijke doorbraak het geval is, zijn de reacties gemengd. Vanuit de academische hoek reageert men wel overwegend enthousiast. Volgens experten die New York Times interviewde, kan de doorbraak van Google de computerwetenschappen voorgoed veranderen. Het bereiken van het quantum supremacy-punt werd zelfs via de meest krachtige supercomputers als een onbereikbare droom beschouwd. Hoewel zulke quantum processors nog geen echt praktisch nut voor de maatschappij hebben, zijn we daar volgens vele wetenschappers weer een stap dichter bij. Dat zal onze samenleving weer naar een nieuw niveau kunnen doen ontwikkelen. Sommige wagen zich er zelfs al aan om de doorbraak van Google qua impact op de samenleving gelijk te stellen met de eerste bemande vliegtuigvlucht in 1903.

Maar niet iedereen zwaait met lof naar Google. IBM betwist de claims die Google in de paper maakt. IBM was tot voor kort in bezit van de krachtigste processor ter wereld genaamd Summit. Zij voelen zich uiteraard van de troon gestoten. Volgens hen is de berekening die Google door de quantumcomputer heeft laten uitvoeren, helemaal niet zo bijzonder. Zelfs een klassiek systeem zou dit in 2,5 dag moeten kunnen klaarspelen. Van quantum sumpremacy is er nog lang geen sprake volgens IBM. Terechte claims of is jaloezie een slechte raadgever?

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business