Telenet probeerde intrede vierde provider af te stoppen
De 5G-spectrumveiling kende deze week een verrassende uitkomst. In het 5G-tijdperk zullen de drie grote nationale telecomproviders het gezelschap krijgen van een nieuwe uitdager, namelijk een joint-venture tussen Citymesh en het Roemeense Digi. Er wordt druk gespeculeerd over wat de komst van een vierde provider zal betekenen voor de Belgische telecommarkt, maar op een warme ontvangst van de concurrentie hoeven ze niet te rekenen. De Morgen kopt vandaag dat Telenet in februari al een stok tussen de wielen van Citymesh probeerde te steken.
Telenet stapte toen in alle stilte naar de Raad van State om de procedure van de 5G-veiling aan te klagen. Het telecombedrijf was van mening dat die niet volgens de Europese richtlijnen verliep, waarop ze eisten om het wettelijke kader rond de veiling nietig te verklaren. Telenet vond dat de overheid enkele uitzonderingen had voorzien om die toetreding van een vierde speler mogelijk te maken. Zo werd een stuk op het 5G-spectrum ‘gereserveerd’ voor een nieuwe speler.
Komt 5G-veiling in het gedrang?
De vraag is nu wat de volgende zet van Telenet zal zijn. Als ze hun procedure willen verder zetten, dan kan dat implicaties hebben voor de 5G-veiling. En dat zou na de vele jaren uitstel een flinke klap betekenen voor de uitrol van 5G in België. Dinsdag leek Telenet zich alvast tevreden te tonen met de uitkomst van de veiling, wat geruststellend klinkt. Het telecombedrijf wil ook aan de slag kunnen met de grote infrastructuurwerken, dus het is maar de vraag hoeveel baat ze zelf hebben bij het verder uitstellen van de verdeling.
Op het kabinet van minister De Sutter lijkt men zich alvast niet veel zorgen te maken dat het verdere verloop van de veilingprocedure gevaar loopt. In de komende weken zullen de laatste details worden afgerond; de 1400 MHz-frequentieband moet nog verdeeld worden. Die zal echter geen aardverschuivingen meer veroorzaken. De 5G-race kan dus eindelijk losbarsten in België.