Proximus voorziet glasvezel-dekking van 95 procent tegen 2032

Eind 2032 moet het zover zijn: dan heeft telecomoperator Proximus 95 procent van de bedrijven en huishoudens aangesloten op glasvezel. De deal moet nog wel rondkomen.

Proximus wil zo snel mogelijk overstappen op glasvezel. Voor de telecomoperator zorgt dit voor een verbeterd aanbod ten opzichte van zijn directe concurrentie. Eerder deze maand wist Proximus nog te melden dat het inmiddels 1 miljoen glasvezelaansluitingen heeft. Dit gaat om aansluitingen bij zowel huishoudens als bedrijven. Daarbij is het doel voor Proximus om tegen 2032 vrijwel geheel van de koperafsluiting te kunnen afstappen. Voor eind 2022 is het doel gesteld om 22 procent van bedrijven en huishoudens te hebben aangesloten.

Proximus glasvezel in 2032

Voor het plan om in 2032 van koper af te kunnen stappen, onderhandelde de operator onder andere met I4B (The Belgian Infrastructure Fund). De verschillende betrokken investeerders zullen Proximus – mits de deal rondkomt – ondersteunen met een investering van 4 miljard euro. Het geld zal gebruikt worden om 1,7 miljoen bedrijven en huishoudens aan te sluiten op glasvezel. Er wordt daarbij gefocust op bedrijven en huishoudens in dunbevolkte gebieden. In andere gebieden als steden heeft Proximus al plannen om glasvezel aan te leggen.

Proximus meldt dat het de bedoeling is om vanaf eind 2022 elk jaar het aantal glasvezelaansluitingen met 10 procentpunt te doen stijgen. Daarmee zou het bedrijf in 2032 de gewenste dekkingsgraad van 95 procent kunnen bereiken, wat gelijk staat aan 5,9 miljoen aansluitingen. De laatste 5 procent van de bedrijven en huishouden wordt voorlopig niet op het glasvezelnetwerk aangesloten. Proximus wil in deze gevallen juist vast internet over mobiele netwerken (FWA) aanbieden. Dit werkt via Proximus’ 4G en 5G-netwerk.

Concurrentie van Telenet

Telenet probeert ondertussen zijn glasvezeluitrol in Vlaanderen op de rit te krijgen. Het bedrijf liet eind 2021 weten een niet-bindende samenwerking te zijn aangegaan met het Vlaamse Fluvius. De deal tussen de operator en netwerkbeheerder lijkt echter minder vlot te lopen dan verwacht. Een rapportage van De Tijd stelt dat de deal tussen de partijen minstens nog enkele weken op zich zal laten wachten. Exacte details over hoeveel huishoudens Telenet wil bereiken, zijn vooralsnog dan ook onbekend.

Proximus lijkt alvast niet wakker te liggen van die concurrentie en kondigde aan zijn netwerken te upgraden naar een hogere maximale datasnelheid. Eind 2022 zullen snelheden van 2 Gbps op het Proximus-netwerk beschikbaar zijn. Tweemaal zo snel als het huidige aanbod van Proximus en de concurrentie, waaronder Telenet.

glasvezelproximustelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren