Proximus: voor eind 2022 netwerksnelheden van 2 Gbps beschikbaar

Proximus Flex XS 2022
© Proximus
Proximus wil voor eind 2022 hogere maximumsnelheden van minimaal 2 Gbps over zijn glasvezelnetwerk aanbieden. Daarbovenop komt het met een Wifi 6E-geschikte Internet Box.

Het is niet de eerste keer dat Proximus de hogere netwerksnelheden voorlegt. In februari liet de CEO van de telecomoperator, Guillaume Boutin, weten van plan te zijn de netwerksnelheden op glasvezel naar maximaal 10 Gbps te willen verhogen. Details over een mogelijke uitrol van de hoge snelheden en de abonnementen die daaraan gekoppeld worden, ontbraken toentertijd nog. Een kwartaal later komen de eerste details beschikbaar via DataNews, dat bij de voorstelling van de vernieuwde router van Proximus aanwezig was.

Proximus: 2 Gbps via glasvezel

Proximus maakte daar bekend dat het zijn internetsnelheden dit jaar minimaal zal verdubbelen, tot 2 Gbps. Onbekend is wat de precieze maximumsnelheden zijn die Proximus verwacht dit jaar aan te kunnen bieden. Wel laat het bedrijf weten dat voor de verhoging van de netwerksnelheden er geen straatwerken nodig zijn, de stoep hoeft dus niet opnieuw open. Voor de aanpassingen zal Proximus enkel aanpassingen doorvoeren in de straatkasten en ontvangen klanten een vernieuwde modem.

Internet Box van Proximus met Wifi 6-ondersteuning

Een belangrijke vernieuwing in Proximus’ nieuwe modem is de introductie van ondersteuning voor netwerksnelheden boven de 2 Gbps. Om die snelheden te kunnen behalen wordt gekozen voor de nieuwere Wifi 6E-technologie. Wifi 6E kan – net als het geval was bij Wifi 6 – data vervoeren tegen hogere snelheden. Wel gebruikt 6E hiervoor het 6 GHz-spectrum, terwijl Wifi 6 nog gebruikmaakte van het overvolle 5 GHz-spectrum. Uiteraard is ondersteuning voor het 5 GHz en 2,4 GHz-netwerk nog wel aanwezig op de Internet Box.

Miljoen glasvezel-aansluitingen

Met de aanstormende doorbraak van één miljoen glasvezelaansluitingen, is dit het startsein van de operator om zijn netwerk ten volste te gaan benutten. Toch is glasvezel niet voor alle klanten bij de operator even gewenst. In januari werden klanten in regio Brussel verplicht overgezet op glas; daar kwam ook een hoger prijskaartje bij kijken. Proximus compenseert klanten daarvoor, maar de vraag is hoelang ze dit blijven doen.

Toch zullen er een hoop klanten zijn die veel over hebben voor hogere netwerksnelheden. Hoeveel Proximus’ vernieuwde glasvezelaanbod later dit jaar moet gaan kosten, is voorlopig nog onbekend. Voorlopig blijft het ook uitkijken naar de theoretische maximumsnelheid van 10 Gbps.

proximustelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen