Nieuws

Telenet test Docsis 4.0 om internetsnelheden te verhogen

Met de introductie van Docsis 4.0 kan Telenet vanaf 2024 veel sneller internet aanbieden aan zijn klanten voor vast internet.

Bij interne tests met een Docsis 4.0-modem is Telenet erin geslaagd om een downloadsnelheid te halen van 8,5 Gbps op het kabelnetwerk. Dat schrijft De Tijd. Docsis 4.0 moet een nieuwe standaard leggen voor vast kabelinternet. Vandaag de dag biedt Telenet al een maximale downloadsnelheid van 1 Gbps aan in hun commerciële aanbod. Vanaf 2024 zouden ze de Docsis 4.0-modems aan klanten willen aanbieden om de snelheid van het vaste internet nog flink op te trekken.

Docsis staat voor Data Over Cable Service Interface Specification en is een standaard voor het transport van gegevens via een kabel, zoals kabelinternet. De nieuwste standaard 4.0 werd geïntroduceerd in 2017 door het Amerikaanse CableLabs, al zijn er nog maar een handvol modems te vinden die aan deze standaard voldoen. Telenet steunt nog op Docsis 3.0/3.1 voor de Gigabit-speedboost. In theorie zouden met Docsis 4.0 maximale downloadsnelheden tot 10 Gbps moeten kunnen gehaald worden en uploadsnelheden tot 6 Gbps. De keuze ligt echter bij de provider tot hoever die dat wil ondersteunen. Tot welke uploadsnelheid Telenet al geraakt is met Docsis 4.0, geeft de provider voorlopig nog geen informatie over vrij.

Docsis vs fiber: wat is het snelste internet?

Telenet is verwikkeld in een hevige strijd met Proximus om het snelste internetnetwerk bij je thuis te ontwikkelen. De eeuwige rivalen leggen een andere weg af om dat doel te bereiken. Proximus is zijn verouderde kopernetwerk volop aan het vervangen door het snellere en stabielere fiber of glasvezel. Daarmee zou Proximus in theorie ook een downloadsnelheid van 10 Gbps kunnen halen.

Telenet heeft vandaag de dag een hybride netwerk. Van de straatkast tot je voordeur maakt Telenet ook gebruik van glasvezel maar eens ze bij je binnen zijn, leggen ze coaxkabels naar de router, waar Proximus de glasvezelkabels dus nog binnenshuis doortrekt. Met de implementatie van Docsis 4.0 lijkt Telenet ook vast te willen houden aan die strategie zonder dat Proximus hen weer voorbijsteekt. Ze zouden enkel de modems moeten vervangen en geen nieuw kabelnetwerk moeten aanleggen om hogere snelheden te halen. Het nadeel aan Docsis 4.0 is dat de kloof tussen download- en uploadsnelheid weliswaar kleiner wordt, maar wel behouden blijft. Glasvezel levert in theorie meer symmetrische snelheden op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business