Nieuws

Proximus wil internetsnelheid optrekken tot 10 Gbps

Proximus zou in de loop van dit jaar een glasvezelaanbod willen aanbieden met een internetsnelheid van 10 Gbps, het snelste op de markt.

De aankondiging zat wat verdoken in de financiële resultaten van het vierde kwartaal die Proximus vorige week bekend maakte. Proximus sloot 2021 af met een ‘sterk commercieel kwartaal’ met meer dan 50.000 nieuwe mobiele klanten, 15.000 afgesloten internetabonnementen en 14.000 tv-klanten. In zijn toelichting tekent CEO Guillaume Boutin de strategie voor 2022 uit. Net als de voorbije jaren belooft fiber weer het sleutelwoord te worden; Proximus hoopt elk kwartaal weer duizenden huishoudens te kunnen aansluiten op het glasvezelnetwerk (al zal die overstap in sommige regio’s licht gedwongen zijn). Met de uitbreiding van fiberinternet wil Proximus de internetsnelheid van de abonnementen optrekken.

Superioriteit tonen

Zo plant de telecomoperator dit jaar nog een beperkt aanbod met maximale internetsnelheid tot 10 Gbps aan te bieden. Dat is tot tien keer sneller dan de maximale snelheid die grote concurrent Telenet op dit moment aanbiedt. Waar en wanneer Proximus dit eerst plant uit te rollen, deelt het bedrijf nog niet mee. Vermoedelijk zal een nieuwe router en wifi-booster nodig zijn om die snelheid te kunnen halen. Met deze hoge internetsnelheid wil Proximus zijn superioriteit demonstreren, aldus Boutin.

Voor wie met een goedkoper abonnement met beperktere snelheid tevreden is, lanceert Proximus een nieuw basisabonnement Internet Essentials voor 25 euro per maand (100 GB volume en 500 Mbps snelheid). Dit abonnement komt ter vervanging van het huidige Internet Start dat 27,5 euro per maand kost.

Drie maanden 5G

Waar fiber de strategie voor vast internet beheerst, zal Proximus wat de mobiele abonnementen betreft vol inzetten op 5G. Nadat eerder Telenet en Orange (in beperkte mate) begonnen zijn met het brengen van 5G naar particuliere klanten, zal nu ook Proximus zijn eerste commerciële 5G-diensten aanbieden via mobiele abonnementen. Vanaf 1 april zullen de mobiele klanten drie maanden van de voordelen van 5G kunnen genieten zonder meerprijs op hun abonnement, als hun smartphone 5G ondersteunt tenminste. Het aanbod is geldig waar Proximus nu al netwerkdekking heeft, voornamelijk in de grotere Vlaamse steden. Dit proefabonnement zal niet worden aangeboden aan klanten van dochtermerken Mobile Vikings en Scarlet.

Net als zijn concurrenten wacht Proximus vol ongeduld op de 5G-spectrumveiling die later dit jaar plaatsvindt. Vanaf dan is de 5G-race eindelijk echt begonnen in België. Proximus rekent tegen het einde van 2024 al een dekkingsgraad van 99% te hebben met hun 5G-netwerken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business