FCC verzoekt Apple en Google om TikTok uit appwinkels te halen

TikTok
© iStock
Als het aan de FCC ligt verdwijnt TikTok nog voor 8 juli uit de App Store en Play Store. Of Europa hierdoor ook geraakt zal worden, is onbekend.

Het conflict tussen de Verenigde Staten en TikTok leek enige tijd gedoofd. Informatie over TikTok’s dataopslag in China, heeft het vuur echter weer doen oplaaien. Eerder bleek dat het moederbedrijf van TikTok – het Chinese ByteDance – alsnog toegang had tot Amerikaanse gebruikersdata. Dit ondanks afspraken met Oracle en de Amerikaanse overheid om data enkel in de VS te bewaren. Voldoende reden voor de Federal Communications Commission (FCC) om naar Google en Apple te stappen, schrijft Reuters op basis van een brief van een FCC-commissielid.

Carr: “Haal TikTok uit jullie appwinkels”

Brendan Carr, commissielid van de FCC, vraagt in een brief gericht aan de CEO’s van Apple en Google om TikTok voor 8 juli uit de appwinkels te halen. Kiezen de bedrijven ervoor dit niet te doen, dan wil Carr dat de bedrijven zich hierover bij de FCC verantwoorden. Reuters noemt de verwoording in het verzoek opvallend “gezien de FCC geen heldere jurisdictie heeft over de inhoud van de appwinkels”.

Het verzoek van de FCC aan Apple en Google lijkt erop te wijzen dat de Amerikaanse overheid tot op heden weinig vertrouwen heeft in TikTok’s privacymaatregelen. Eerder werd het moederbedrijf nog verzocht om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. ByteDance zal daar niet op hebben zitten wachten en nam een tussenmaatregel in samenwerking met Oracle.

Dataverzoeken Chinese overheden

TikTok ligt in de VS met name onder vuur vanwege Chinese wetgeving die bedrijven verplicht mee te werken aan het leveren van (gebruikers)data aan de overheid. ByteDance kan bijvoorbeeld verplicht worden gebruikersdata van Amerikaanse burgers te overhandigen. Een ‘bedreiging van de nationale veiligheid’, vindt de Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de FCC en CFIUS.

TikTok zegt ondertussen dat de berichtgeving over de beschikbaarheid van Amerikaanse data in het Chinese hoofdkantoor misleidend is. Gebruikersdata vanuit de VS worden onder strikte richtlijnen – zegt het bedrijf in zijn reactie – gedeeld met kantoren in andere landen.

Of Google en Apple zich wat zullen aantrekken van het verzoek is onbekend. Zowel Apple als Google hebben nog niet openbaar op de brief gereageerd. Mocht je er zeker van willen zijn dat je TikTok op je telefoon hebt, dan kan je de app natuurlijk alvast downloaden.

applefccgoogletiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren