Censuur in China: overheid haalt zakelijke chat-app offline
Censuur in China: China zet weer een volgende stap in het beleid rond internetcensuur. Volgens Bloomberg hebben bronnen gemeld dat ByteDance, het bedrijf achter TikTok, de zakelijke chat-app Feishu offline moet halen.

De nieuwe deadline voor het afronden van de deal ligt nu op 4 december. Oracle en Walmart zijn nog steeds de voornaamste kandidaten.

Advertentie

TikTok bereikte haar globale succes door korte videoverhalen van minder dan 60 seconden. De saga van de verkoop van TikTok is echter onmogelijk binnen 60 seconden samen te vatten. Al sinds eind augustus moet ByteDance van Donald Trump en zijn regering het Amerikaanse gedeelte van de socialmedia-app verkopen aan een (bij voorkeur) Amerikaans bedrijf, maar enkele maanden later is er nog een steeds geen deal gesloten.

Verschillende potentiële overnemers kwamen en gaan (Microsoft was heel lang in de running), en de ultieme deadline werd dan ook al enkele keren vooruitgeschoven. Oorspronkelijk lag die op 12 november, maar het Chinese moederbedrijf van TikTok wist een uitstel te bekomen tot eind november bij de Commissie Buitenlandse investeringen. Nu ook die deadline niet zal gehaald worden, heeft diezelfde commissie TikTok opnieuw een uitstel van 7 dagen gegund.

Oracle is grootste kanshebber

Ons laatste artikel over de verkoop van TikTok dateert ondertussen al van 24 september. Sindsdien is er eigenlijk niet veel vooruitgang meer geboekt in het dossier. Het cloudbedrijf Oracle en de hypermarktketen Walmart zijn nog steeds de meest concrete kandidaten om TikTok over te nemen. ByteDance bereikte al een akkoord met de twee partijen dat er als volgt uitziet. Oracle en Walmart zouden tezamen 20% van de aandelen in handen krijgen. Oracle zal ook instaan voor het verwerken van de data van Amerikaanse gebruikers, een zeer lucratief contract voor de cloudleverancier. Walmart lijkt een vreemde partij in dit verhaal, maar de keten ziet in TikTok een interessant medium om de e-commercekanalen uit te breiden. De winst voor ByteDance is dan weer dat ze hun belangrijkste afzetmarkt buiten China niet verliezen.

De Amerikaanse regering heeft haar goedkeuring nog niet gegeven omwille van de resterende 80% van de aandelen. Trump zou namelijk willen dat er geen enkele Chinese invloed meer is. Om aan die bezorgdheid het hoofd te bieden, zou een joint venture worden opgericht met alle betrokken partijen die de naam TikTok Global zal dragen. Door alle aandelen onder het beheer van die joint venture te plaatsen, zou het bedrijf ByteDance geen enkel aandeel van TikTok meer bezitten. Een ingewikkelde constructie, maar ByteDance is er van overtuigd dat het plan wel waterdicht is. Het Chinese bedrijf verklaart dan ook dat het voor hen onduidelijk is waarom de regering zich blijft verzetten tegen de deal met Oracle en Walmart.

Hoe moet het verder?

Zowel ByteDance, Oracle als de Amerikaanse regering tonen op dit moment weinig bereidheid water bij de wijn te doen. Dan is er op de achtergrond ook de Chinese regering die niet echt blij is met een verkoop van TikTok. Het lijkt dus maar weinig waarschijnlijk dat de deadline van 4 december zal gehaald worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here